Vágólapra másolva!
Az első félidő döcögős játéka után könnyed győzelemmel kezdte meg szereplést a magyar nőikézilabda-válogatott a svédországi Európa-bajnokságon. Együttesünk első mérkőzésén 42-23-ra verte Ausztriát.

Eredmény, Európa-bajnokság, A csoport, 1. forduló:
Magyarország - Ausztria 42-23 (15-12)
Skövde, 300 néző
v.: Henrik La Cour Laursen, Jens Carl Nielsen (dán)
gól: Mehlmann 9/5, Kovacsicz 9, Kirsner 6, Szamoránsky P. 3, Ferling 3, Tóth T. 2, Szűcs 3, Görbicz 2, Siti E. 2, Hornyák 2, Vérten 1, illetve Rotis-Nagy 7, Engel 5/2, Teodorovic 4/2, Logvin 2, Spiridon 2, Flandorfer 1, Ofenböck 1, Budecevic 1
hetes: 6/5, illetve 7/4
kiállítás: 10, illetve 6 perc

A két csapat az 1962-es első mérkőzés óta 48 alkalommal csapott össze egymással, mérlegünk jó, hiszen 35 győzelem és két döntetlen mellett mindössze 11-szer kaptunk ki. Utoljára 2005. november 24-én, a balatonfüredi Pannon-kupa első fordulójában találkoztak egymással a felek, akkor sima, 42-27-es magyar siker született.

A csapatból első alkalommal Borbás Rita és Balogh Beatrix maradt ki, a himnuszokat alig párszáz néző hallgatta végig. A mérkőzés előtt Siti Esztert köszöntötte a magyar csapatvezetés 125. válogatott mérkőzése alkalmából.

A magyar együttes kezdte az összecsapást, s 16 másodperc telt el, amikor Görbicz Spiridon hóna alatt szerezte meg a vezetést, ezt az ellenakcióból Rotis-Nagy egalizálta (1-1). Akár vezetést is megszerezhette volna az ellenfél, ám Logvin egy jogos büntetőt a kapu fölé pattintott.

Kapkodott a magyar együttes, védekezésben Logvin és Spiridon is gondot okozott, szerencsére az Aalborg klasszisa második hetesét is elrontotta, ezúttal a bal kapufát választotta a háló helyett. Az ellentámadások azonban remekül ültek, Vérten és Hornyák is betalált (3-1), Szamoránsky azonban ziccerben megijedt az elé tornyosuló Rusznacsenkótól.

Forrás: /www.bolcs27.hu

Csapatunk egyik legjobbja Mehlmann Ibolya volt
Forrás: bolcs27.hu

A 10. percre három gólra nőtt az előny, a jó védekezés, és néhány Pálinger-védés révén a gyors kontrákból sikerült ellépni (6-3). Még Vérten kiállítását sem sikerült kihasználni, hiszen Pálinger állta útját a kidolgozatlan helyzetből megeresztett lövéseknek. Alig egészült ki a csapat, Mehlmann kapott büntetést, Engel ismét büntetőt értékesített (6-5), majd Vérten hatoson belüli blokkolásért ülhetett le ismét.

Szerencsére Pálinger elképesztő formában védett, Engel hetesét lehúzta, ám a másik oldalon Rusznacsenko sem tétlenkedett, ő Görbicz büntetőjét hatástalanította. 8-5 után ismét két pontos osztrák támadás következett, Rotis-Nagy, majd Spiridon faragott a hátrányból (8-7).

Szerencsére hibáinkból a sokat rontó ellenfél sem tudott élni, a 22. percben 10-8-at mutatott az eredményjelző. Időt kért Herbert Müller szövetségi kapitány, aktívabb szélső- és átlövőjátékot kért, ennek tudatosításaképpen Rotis-Nagy szaggatta meg kicsit a magyar hálót (10-9).

Válaszként Mehlmann és Siti száguldott ziccerig, aztán Tóth Tímea lőtte át Rusznacsenko kezét. Helyreállt a világ rendje! (13-9) Amint összeállt a védekezés, vesztett önbizalmából az osztrák együttes (15-10), két hiba azonban elég volt, hogy Ofenböck akcióból, Teodorovic hetesből 15-12-re szépítsen a szünetre.

A második játékrészt egy kivédezett támadás, majd egy villámgyors Kovacsicz-gól vezette be, ám a különbség nehezen akart nőni. A védekezésbeli hibákat, elöl Kirsner és Ferling tette jóvá, majd Szűcs nagy bombájával 20-15-re nőtt az előny. Herbert mester elérkezettnek látta az időt, hogy Rusznacsenkót is pihentesse, Blazek azonban először akkor találkozott a labdával, amikor kiszedte Görbicz lövését a hálóból... (21-15)

Kovacsicz visszanyerte bátorságát, a Vértent váltó Kirsner eredményesen kontrázott, így a 43. percben 26-17-nél Herbert Müller ismét kikérte egy percét, hogy rendet tegyen a fejekben, mindhiába.

A 46. percre Mehlmann hetesével tízre nőtt a különbség (29-19), majd jött egy kis Kovacsicz-show, a győriek jobbszélsője ugyanis mindkét felső sarkot felszentelte, aztán Kirsner, majd Hornyák góljával már tíz felett járt a különbség (33-22).

A hajrában mindenkinek játéklehetőséget adott Németh András, a vége 42-23 lett, a magyar csapat nyögvenyelős első félidő után megérdemelten aratott ilyen arányú győzelmet.

Németh András szövetségi kapitány: "Az első félidőben benne volt az Eb-rajt izgalma, pontatlanok voltunk, de tudtuk, ha az ellenfelet futásra tudjuk kényszeríteni, jobbak leszünk. Remélem, a győzelem erősíti azt a hitet, amivel eljöttünk ide, s lesz alkalmunk még, hogy feldolgozzuk, kijavítsuk hibáinkat."