Vágólapra másolva!
Pénteken tartja alakuló ülését az európai férfi kézilabda elitcsapatok érdekvédelmi szervezete, amelyre az elmúlt évek eredményei alapján meghívást kapott az MKB Veszprém is.

A tanácskozáson tizennégy gárda - a magyar bajnok mellett a német Magdeburg, a THW Kiel, a Flensburg-Handewitt, a Lemgo, a spanyol Barcelona, Ciudad Real, Ademar Leon, Portland San Antonio, a szlovén Celje, a dán Kolding, a francia Montpellier, az orosz Medvegyi Csehov és a horvát RK Zagreb - képviselői lesznek jelen.

Amint Bernd-Uwe Hildebrandt, a Magdeburg menedzsere, a Bundesliga ügyvezetője kifejtette: reményeik szerint új korszak kezdődik a férfi kézilabdázásban.

"A klubok már csak elvétve képviseltetik magukat hazájuk szövetségében. Így egy olyan vákuum keletkezett, amit szeretnénk feloldani. Reményeik szerint a jövőben a nemzeti szövetségek pénzt fizetnek majd a kluboknak a válogatott játékosok után, és nem lesz ennyire zsúfolt a versenynaptár " - mondta Hildebrandt.

Hozzátette: már eddig is sikerült sportdiplomáciai sikereket elérniük. Megemlítette, hogy az európai szövetség (EHF ) nyomása ellenére egyik kupában sem rendeznek négyes döntőt, hanem minden gárda otthon és idegenben is vív elődöntőt, illetve továbbjutás esetén finálét. A nemzetközi szövetséggel (IHF) szemben pedig megtorpedózták a nemzetközi klubliga létrehozását.

"Most is lehet ilyet alkotni, de nélkülünk!" - fogalmazott Hildebrandt.

Sinka László, a magyar szövetség (MKSZ) főtitkára szerint az új szervezet egyértelműen a német és spanyol gárdák érdekeit képviseli, és maguk mellé bevesznek majd hat, más országbeli klubot.

"Nem ismerem a külföldi módszereket, de az MKSZ az elmúlt két évben és idén is felnőtt és utánpótlás eredményességi szempontok alapján éves szinten közel 70 millió forintot juttatott a kluboknak. Az elitklubok forráshiányukat szeretnék enyhíteni a szövetségi pénzből, de egy adott szövetségnek nemcsak az élgárdákra kell figyelnie, hanem a teljes, országos kézilabdára is. Az MKSZ jelenleg 8-8 férfi és női válogatottat tart fenn, ami rengeteg pénzt igényel. Egyrészt érhető, ha az élcsapatok saját érdekvédelmi szervezetet akarnak, másrészt figyelembe kellene venniük a szövetségek anyagi lehetőségeit. A különféle magyar válogatottban szereplő játékosok mindig biztosítva vannak, így erre sem lehet hivatkozni" - mondta Sinka László.

Hasszan Musztafa, az IHF elnöke visszafogott volt az érdekvédelmi szervezet megalakulását illetően, míg Michael Wiederer, az EHF főtitkára az együttműködést keresi majd az elitklubokkal.