Vágólapra másolva!
November 10-12-ig négy ország válogatottjának részvételével rendezik a Pannon Nemzetközi Jégkorongtornát a Papp László Budapest Sportarénában. A magyarok mellett Szlovénia, Franciaország és Litvánia csapata száll harcba az elsőségért. A mérkőzések mindegyike izgalmas lehet, mivel a négy válogatott papíron hasonló játékerőt képvisel, így a magyar együttesnek hazai jégen jó esélye van a tornagyőzelemre.

Magyarország 2002-ben, a hazai rendezésű Divízió I-es vb-n kis híján kivívta a jogot, hogy a sportág legjobbjai között szerepelhessen, ám Kína, Nagy-Britannia, Norvégia és Románia legyőzése után a dán válogatott még túl nagy falatnak bizonyult. Válogatottunk azonban évről évre fejlődik, így fordulhatott elő, hogy idén februárban a Pannon GSM-kupán még a kanadaiakat is le tudtuk győzni 6-4-re, ami akkor is hatalmas bravúrnak számít, ha az észak-amerikaiak nem a legerősebb csapattukkal álltak fel.

A hétvégi tornán Pat Cortina szövetségi kapitány nem számíthat a sérült Peterdi Imrére és Kovács Csabára, így Majoross Gergelyt hívta be a keretbe. A válogatottból hiányzik majd az Ausztriában játszó Fekete Dániel is, aki edzője külön kérésére nem tér haza, mert november 11-én bajnokit játszik csapatával.

Nem utazik haza a tengerentúlról Vas János sem, akinek a Dallas Stars fiókcsapatánál, az Iowa Starsnál akad elfoglaltsága. Vas az NHL előszezonjában remekelt, termelte a pontokat Dallasban, a klub honlapja az ő fényképével indult, ám a texasi klub a liga egyik legerősebb csapatának számít, keretébe mostanában nem könnyű beférni. Így a magyar csatár az Iowához került, ahol az első kilenc fellépésén kétszer volt eredményes.

A jégkorong-válogatott kedden délután kezdte meg felkészülését a hétvégi mérkőzésekre a Budapesti Koriközpontban, a légiósok szerdán csatlakoznak a csapathoz.

Szlovéniát jól ismerhetik a mieink, hiszen az idei Interliga küzdelmeiben vitézkedő, nyolc meccsén tizenhét pontot szerző, éllovas Alba Volán Fevitának és az Újpestnek is két szlovén gárda ellen kell helytállnia egy horvát csapat mellett. Az Interligában a szlovén válogatott gerincét adó HDD ZM Olimpija egy ponttal követi a fehérváriakat, a másik szlovén együttes, a Hk Slavija pedig újabb egy ponttal lemaradva harmadik a csoportban, míg az újpestiek nyolc pontjukkal negyedikek.

A legismertebb szlovén játékos Anze Kopitar, aki az NHL-ben keresi kenyerét a nem túl acélos Los Angeles Kingsben. A fiatal szlovén center azonban villog csapatában, idén eddigi tizenhét mérkőzésén tizenhat pontot szerzett (5 gól, 11 gólpassz). Ő azonban nem lesz itt Budapesten.

A 2002-es világbajnokság óta eltelt időben több alkalommal is összemérhettük erőnket a szlovénokkal, ám ezek a mérkőzések nem hoztak nagy sikereket számunkra, összesen egy döntetlent tudtunk elérni ellenük még 2002. októberében Dunaújvárosban, amikor 2-2 lett a végeredmény. A februárban, szintén Budapesten rendezett Pannon GSM-tornán 5-3-ra kaptunk ki tőlük, most itt a lehetőség a visszavágásra.

Franciaország sem ismeretlen a magyarok számára, a keretből Szélig Viktor és Vas Márton is a francia bajnokságban, a Briancon csapatában szerepel. Bár a francia keretbe francia játékos nem került be ebből a gárdából, azért Széligék nem maradnak csapattársak nélkül, mert a szlovénok közül Milovanovic és Terglav is ebben a klubban játszik.

A franciák sem számíthatnak legismertebb játékosukra, a Montreal Canadiens kapuját védő Cristobal Huet-re. A Montreal már a második NHL-csapata Huet-nek, aki idén már negyedik szezonját kezdte a tengerentúlon.

A franciákkal a dánok elleni vereség óta kétszer csapott össze a magyar jégkorong-válogatott. 2003. elején Minszkben 3-1-s vereséget szenvedetünk, majd legutóbb az idei Divízió I-es világbajnokságon 3-3-as döntetlent értünk el ellenük.

Litvániát szovjet utódállamként nem szabad leírni, bár válogatottja a volt tagállamok közül az egyik leggyengébb. Az utóbbi időben egyszer találkoztunk vele, még a 2003-as a Divízió I-es világbajnokságon, akkor simán, 4-0-ra nyertünk.

Azonban Litvánia is büszkélkedhet sztárokkal, hiszen a washingtoni csatár, Dainius Zubrus már 624 NHL mérkőzésen játszott, ezeken 313 pontot szorgoskodott össze. A legismertebb litván származású jégkorongozó Darius Kasparaitis, aki már 1992 óta az NHL-ben szerepel, és elsősorban kemény, olykor brutális ütközéseitől vált híressé. A bekk azonban az orosz válogatottat erősíti, idén formahanyatlás miatt átmenetileg kikerült a New York Rangers keretéből.

A Pannon Nemzetközi Jégkorongtornán színvonalas, szoros csatákra lehet számítani, hiszen a résztvevő csapatok évről évre közelebb kerülnek a sportág igazi nagyágyúihoz. A torna komolyságára utal az is, hogy a francia és a szlovén válogatott már november 6-ától Budapesten készül a hétvégi megmérettetésre.


A torna programja
november 10. péntek:
15.00: Franciaország - Litvánia
18.30: Magyarország - Szlovénia

november 11. szombat:
15.00: Szlovénia - Franciaország
18.30: Litvánia - Magyarország

november 12. vasárnap:
14.00. Szlovénia - Litvánia
17.30. Magyarország - Franciaország