Vágólapra másolva!
Rövid, de élményekben gazdag vendégeskedésként jellemezte kétnapos budapesti látogatását Hasszán Musztafa, a Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) elnöke záróprogramján, a SYMA Sport- és Rendezvényközpontban tartott csütörtöki sajtóbeszélgetésen.

A eseményen Kiss István, a magyar szövetség első embere bevezetőjében nagy jelentőségűnek nevezte Musztafa érkezését, aki az MKSZ külön meghívására most először vendégeskedett Magyarországon. Egyben hangsúlyozta, fontosnak tartják az ilyen jellegű találkozókat az IHF-fel kialakított viszony javítása érdekében.

Kiss három okkal magyarázta a meghívást. Egyrészt az olimpiai kvalifikációval kapcsolatban szerettek volna megbeszéléseket folytatni, e mellett magyar játékvezető-páros 2008-as pekingi szerephez jutásáért lobbizanak, valamint a 2011-es férfi világbajnokság rendezési szándékát hivatalosan is jelezzék, illetve annak sikerét előmozdítsák.

Az egyiptomi sportvezető kedden, érkezését követően az MKSZ-ben járt, ahol egy prezentáción keresztül mutatták be neki a szövetség felépítését, működését, hátterét. Szerdán Ujhelyi István, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára, majd Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere fogadta. Előbbi politikus a kormány, míg utóbbi a főváros támogatását ígérte meg a 2011-es vb-rendezéssel kapcsolatban. Még aznap eset a PLER-Airport - Pick Szeged férfi bajnoki mérkőzés után Elbert Gábor sport-szakállamtitkárral találkozott vacsora keretében.

Musztafa előbb pozitív tapasztalatairól beszélt, kiemelte: az MKSZ-ben szerinte olyan emberek dolgoznak, akik mindent megtesznek a sportág népszerűsítéséért, s ennek eredményeként napról-napra nagyobb a kézilabda magyarországi rajongóinak száma. Megjegyezte, világszerte nagy szükség van hasonló típusú munkatársakra.

A világbajnoki pályázatról - mint elmondta -, itt Magyarországon értesült, ahol megkapta az írásos szándéknyilatkozatot. "A magyaroknak jó esélye van, ám nem lesz könnyű dolguk, hiszen várhatóan 5-6 ország lesz versenyben a vb-ért" - mondta az IHF-elnök, hozzátéve, hogy még a jelentkezési lapokat sem küldték ki a tagországoknak, így nem tudja, mennyi kandidáló lesz, eddig egyedül Dánia érdeklődéséről hallott.

Ugyanakkor kiemelte, a vb házigazdájáról döntő szűk csoportnak nagyon komolyan kell vennie a kérdést, alapos munka után határozhat csak, hiszen a torna kapcsán befolyt összegek jelentik az IHF bevételének túlnyomó részét, így a marketingszempontokat szem előtt kell tartani.

Az elnök ugyanakkor meghívta a szövetség bázeli központjába Kiss Istvánt és Sinka László főtitkáért, ahol pontosan megismertetnék a magyar vendégeket az elbírálás szempontjaival.

Az IHF élén második ciklusát töltő Musztafa az új olimpiai kvalifikációs rendszerre is kitért, amely az első számú konfliktusforrást jelenti az IHF és az európai szövetség, az EHF között. Úgy véli, a korábbi rendszer, amely szerint a férfiaknál az olimpia előtt másfél évvel rendezett vb-ken talált gazdára a 12 ötkarikás helyből 7, igazságtalan volt. Ráadásul sokszor a játékok idejére már nem is tükrözte az igazi erőviszonyokat, ami azért baj, mert az olimpiai programon maradás bebiztosításának feltétele a lehető legmagasabb színvonal.

Az EHF-fel elfajult helyzettel kapcsolatban kiemelte: az IHF nem kontinentális szervezet, ezért a kézilabdázás globális érdekeit kell szem előtt tartania. Elmondta, szomorú és egyben rossz fényt vet a sportágra, hogy az EHF bírósághoz fordult a nemzetközi szövetséggel fennálló problémájával. Kiss István a gondokkal kapcsolatban azt javasolta, hogy Magyarország házigazdája lehetne egy IHF és EHF közös elnökségi ülésnek, amelyen a vitás kérdésekben egyeztetni lehetne.

Zárásként Musztafa kiemelte, hogy felmérések szerint az athéni olimpián az atlétika és az úszás után a kézilabda volt a harmadik legnépszerűbb sportág Európában, ami olimpiai szereplése óta először fordult elő. Az IHF fejlődésével kapcsolatban pedig elmondta, a célja, hogy évente 6-7 nemzeti szövetséggel bővüljön a tagság.