Vágólapra másolva!
Kedden magyar idő szerint 18 órakor, két mérkőzéssel rajtol el a XV. nőikosárlabda-világbajnokság, amelynek két brazil város ad otthont. A legnagyobb dél-amerikai országban - amely negyedszer rendez vb-t a gyengébbik nemnek - Sao Paulo, a világ negyedik legnagyobb városa, illetve a tőle 26 km-re fekvő Barueri ad otthont a seregszemlének.

A legnagyobb esélyes az Egyesült Államok elmúlt két vb-n diadalmaskodó alakulata, még akkor is, ha a háromszoros olimpiai bajnok Lisa Leslie családi okok miatt nem tartott a csapattal. A női Dream Team dolgát mindazonáltal megnehezíthetik az 1994-ben aranyérmes házigazdák mellett az Európa-bajnok csehek és az Eb-második oroszok is.

A magyar válogatott - amely a kvalifikáló 2005-ös kontinenstornára sem jutott ki - eddig ötször vett részt világbajnokságon, legutóbb 1998-ban, és legjobb eredménye az 1957-es ötödik hely volt.

Annak ellenére, hogy nincsenek ott a mieink (sőt, éppen a kontinensviadaltól is távolodnak a csúfos selejtezőbeli szereplés miatt), akadnak ismerősök. A brazil csapatban a Pécsről megismert Alessandra Oliveira az egyik center, az ausztrálokat Katrina Hibbert (Bulleen Melbourne, korábban Szolnok) és Alicia Poto (Sydney Uni, előtte Sopron) erősíti. A litvánoknál az exsoproni Jurgita Streimikyte-Virbickiene léphet pályára,

A XV. női vb csoportbeosztása:
A csoport: Argentína, Brazília, Koreai Köztársaság, Spanyolország
B csoport: Ausztrália, Kanada, Litvánia, Szenegál
C csoport: Nigéria, Kína, Oroszország, Egyesült Államok
D csoport: Tajvan, Kuba, Csehország, Franciaország

A négy kvartettből az első három-három csapat lép tovább a középdöntő E és F csoportjába, a többiek a 13-16. helyért küzdenek. A második szakasz legjobb 8 együttese vívja a kieséses rendszerű negyeddöntőt, a maradék négy válogatott a 9-12. hely sorsát dönti el egymás között.

A nemzetközi szövetség (FIBA) világranglistája a vb előtt:
1. Egyesült Államok 1130 pont
2. Oroszország 843
3. Ausztrália 760
4. Brazília 556
5. Kuba 317
6. Spanyolország 309
7. Franciaország 287
8. Koreai Köztársaság 284,9
9. Kína 251,5
10. Csehország 244
...21. Magyarország 77.