Vágólapra másolva!
Az athéni olimpia óta zsinórban negyedszer is vereséget szenvedett a magyar férfivízilabda-válogatott Szerbiától. A belgrádi Európa-bajnokság fináléjában a házigazda 9-8-ra győzött, Kemény Dénes tanítványai számára maradt az ezüstérem.

Eredmény, férfivízilabda-Eb, döntő:
Szerbia - Magyarország 9-8 (2-4, 4-1, 2-3, 1-0)
Belgrád, 6000 néző
v.: Borrell (spanyol), Tulga (török)
gól: Vujasinovic 3, Filipovic 2, Nikic, Sapic, Ikodinovic, Udovicic, illetve Varga Dénes 2, Varga Dániel, Molnár, Steinmetz Ádám, Fodor, Madaras, Kásás

Az első támadás lehetősége ugyan a magyaroké volt, de Sefik védett, a másik oldalon Szécsi piszkálta ki Ikodinovic lövését. A hatezer néző először bő egy perc elteltével csendesedett le, amikor Molnár hatalmas gólt lőtt, megvan a vezetés (0-1).

Kicsit megzavarodott a hazai együttes, Sapic a kaput sem találta el, de Varga Dániel kiállítását Nikic centerpozícióból már kihasználta a lehetőséget (1-1). Fél perc sem telt el, Molnár kiállítását Sapic ötméteresből bosszulta meg, pillanatok alatt fordított az ellenfél (2-1). A másik oldalon ráadásul Kiss Gergely, majd Varga Dénes is elszórakozott egy-egy előnyt.

A negyed vége előtt három perccel Varga revánsot vett, egy villámgyorsan elvégzett szabaddobása úgy surrant be a bal sarokba, hogy Sefik a kezét sem tudta megemelni (2-2). Egy Szécsi-bravúrt követően ismét Varga következett, ezúttal Dániel bikázott a kapu közepébe (2-3).

Forrás: MTI

Varga Dániel és Udovicic harca a labdáért

Szécsi szerencsére elkapta a fonalat, Gór-Nagy kiállítását követően újabb ziccert fogott - ezt Kásás átadásából Steinmetz Ádám "hálálta meg", kettőre növelve az előnyt (2-4).

A második negyedet is jól kezdte együttesünk, a hazai csapatot folyamatosan hibázásra kényszerítve Fodor Rajmund növelte háromra az előnyt (2-5). Filip Filipovic szépített (3-5), szerencsére Szécsi kiválóan hárította a spanyol, török játékvezető kettős által megítélt emberelőnyöket.

A negyed hajrájában Vujasinovic nagyon messziről lőtt gólt (ezúttal Szécsi kicsit elaludt), ennél nagyobb baj volt, hogy a csapat támadásban is alaposan visszavett lendületéből (4-5). Olyannyira, hogy a játékrész ötödik emberelőnyét Ikodinovic zúzta be a kapuba, 2-5-ről így egyenlített 5-5-re a hazai együttes. Bosszantó, de a záró másodpercekben Filip Filipovic még pazar gólt lőtt, félidőben már a szerbeknél volt az előny (6-5).

Félidőben Kemény Dénes szövetségi kapitány kicsit megnyugtathatta a fiúkat, mert Madaras góljával indult a harmadik negyed (6-6), Udovicic erre egy elképesztő nagy góllal válaszolt - Madaras pechjére éppen ő maradt le a blokkolással (7-6). Folytatódott a kapkodás, Vujasinovic újabb büntetővel kettőre növelte az előnyt, a labda Szécsi kezét érintve csorgott a hálóba (8-6).

Kásás negyedik kísérlete végre gólt ért (8-7), Sapic és Kiss Gergely cserével végleges kiállítást kapott, majd Varga Dénes pofozta be a labdát - ismét beállt a meccsegál (8-8). Két magyar kapufa után Udovicic is a végleges kiállítás sorsára jutott.

Az utolsó nyolc perc vízpezsgést és számtalan pontatlan lövést hozott, három és fél perccel a lefújás előtt Vujasinovic góljával Szerbia lépett túl a holtponton (9-8), ezután már csak az eredményt kellett őrizni.

Az Eb-aranyat, 2001 és 2003 után Szerbia szerezte meg, Magyarországnak maradt az ezüstérem.

Kemény Dénes, a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya: "Gratulálok a szerbeknek. Ilyen bíráskodás mellett is lett volna lehetőségünk megnyerni a mérkőzést. Több játékosunk ok nélkül kapkodott az egész mérkőzésen."

Molnár Tamás, a magyar válogatott centere: "Egyelőre még minden nagyon zavaros, most nem is tudok mit mondani. Kell egy kis idő, amíg minden letisztul bennem."