Vágólapra másolva!
Megnyerte a nőikézilabda EHF-kupát a Ferencváros, mivel az egygólos hazai győzelmét követően, a visszavágón hihetetlen izgalmak közepette 33-32-es diadalt aratott a horvát Podravka Koprivnica otthonában.

női EHF-kupa-döntő, visszavágó:
Podravka Koprivnica (horvát) - Ferencváros 32-33 (14-20)
Kapronca, 2000 néző
v.: Brunovsky, Canda (szlovák)
Az EHF-kupát kettős győzelemmel, 70-68-as összesítéssel a Ferencváros nyerte.

A Ferencváros - amely 1978-ban már megnyerte a KEK-et, és négy finálét (1971 - BEK -, 1979 - KEK, 1994 - KEK, 2002 - BL) elbukott - nagy csatában nyerte 37-36-ra az első, hazai összecsapást a korábban két magyar csapatot búcsúztató Koprivnica ellen.

A mérkőzés előtt kisebb csetepaté alakult ki a két szurkolótábor között a csarnokhoz közeli főtéren, ám a rendőrök időben közbeléptek. A pályán sem volt sok könyörület, hihetetlenül keményen, a durvaságtól sem visszariadva védekeztek a horvátok.

A szlovák bírók kiállításokkal próbálták megfékezni az ámokfutást. A magyar bajnoki ezüstérmes nem ijedt meg, bátor játékkal, Kamper duplájával 3-1-re ellépett. A lépéselőnyt sikerült tartani, sőt, Laluska két gyors góljával 8-5-re vezettek a vendégek. A Fradi játékosát később kiállították, ám a jó védekezésnek köszönhetően nem csökkent a különbség.

Pasicnikot egymás után kétszer ültették ki a "büntetőpadra", ezt remekül kihasználva - Harisova védéseivel - 10-6-ra módosult az állás. Nagyon jó felfogásban játszottak Németh András vezetőedző tanítványai, ahogy kicsit közelebb férkőzött a Podravka, ritmusváltással azonnal visszaállt a négy-ötgólos különbség.

A ferencvárosiakon nem látszódott fáradtság, pedig ők is megerőltető szezont zártak ezzel az ütközettel, és még a pihenő előtti hajrában is sziporkáztak, és minden addiginál nagyobb lett az előny. A folytatás is jól alakult, emberhátrányban Tóth eredményes volt (15-22). Amire csak kevesen gondolhattak: óriási fölényben játszott az FTC! Fokozatosan nőtt a különbség, szinte minden összejött, míg a hazaiaknak alig valami.

A 36. percben már 16-25 volt az állás, amikor egy kicsit elkényelmesedtek a vendégek. Ezt sorozatban lőtt három Podravka-találat jelezte. A tetemes hátrány miatt megkísérelte gyorsítani a játékot a horvát gárda, ám a kapkodásba sok hiba csúszott. A védekezése ugyan egyre jobb lett a hazaiaknak, de támadásban nem voltak eléggé veszélyesek.

A 47. percben 23-29-nél a hazai tréner időt kért. Az FTC tudatosan lassította a játékot, sok időt töltött támadásokkal, és ez neki kedvezett, a Koprivnica viszont gyors ellentámadásaival megkezdte a felzárkózást (50. perc: 26-30). Pastrovics kapus is hozzátett a sikerhez: ebben a szakaszban kétszer is bravúrral védett, de a fellazult védelem miatt egyre többször ő is kiszolgáltatott helyzetbe került.

Izgalmasan alakult a hajrá. Feljöttek 31-28-ra a horvátok, de Uhrakova hétméterest harcolt ki, amit Tóth értékesített, azonban az ellenfél is büntetőt kapott. Lassan fáradni kezdett a magyar együttes, és a jobb szélről potyogtak a gólok (30-32). Kezdtek elszabadulni az indulatok, vita alakult ki arról, hogy Németh András letette-e az időkérést jelző lapot a zsűriasztalra vagy sem.

Az utolsó két percben előbb Laluska lőtt fölé, majd Pasicnik betalált (31-32). Tóth ellen szabálytalankodtak, de a bírók nem fújtak, és jöttek a horvátok, Tatari pedig egyenlített (59:06 p: 32-32). A Ferencváros támadhatott, Laluska került helyzetbe, és lerántották. Aztán az utolsó másodpercekben Kirsner talált be, így nyert a Fradi!

"Óriási dolog, hogy a csapat képes volt erre a sikerre! Mindenki tett hozzá valamit a győzelemhez. Taktikailag is érettek voltunk, pedig a nemzetközi porondon több játékosunk rutintalan. Volt türelmünk végigjátszani a támadásokat. Éreztük, hogy a végére elfáradunk, a védelmünk már nem zárt hatékonyan, ám a korábban megszerzett előny végül elégnek bizonyult. Az ellenfél szinte megegyezik a horvát válogatottal, ennek ellenére bizonyos szituációkat mi jobban oldottunk meg" - mondta Németh András.

A sok fiatallal felálló Ferencváros az egész idény kellemes meglepetése, az NB I-ben második lett, és most úgy nyerte meg az EHF-kupát, hogy sok értékes "skalpot" gyűjtött be. Az elődöntőben, valamint a fináléban úgy volt jobb riválisánál, hogy az első, hazai csatában csak minimális előnyt szerzett.

A siker azt jelenti, hogy a következő szezonban - akárcsak a mostaniban - három magyar klub indulhat ebben a sorozatban - a BL-ben két, a KEK-ben pedig egy, vagyis összesen hat csapat.

A kaproncaiak - akik ebben az idényben először kaptak ki otthon - végül nem tudták sorozatban három magyar csapaton átjutva megnyerni az EHF-kupát: a negyeddöntőben a címvédő Cornexi, az elődöntőben a Debrecen vérzett el velük szemben.

Magyar női kupasikerek:
Bajnokok Ligája: 1999, Dunaferr
Bajnokcsapatok Európa Kupája: 1982, Vasas
EHF-kupa: 1995, Debrecen 1996, Debrecen 1998, Dunaferr 2005, Cornexi 2006, Ferencváros
KEK: 1978, Ferencváros 1981, Spartacus 1995, Dunaferr