Vágólapra másolva!
Kétgólos előnyt szerzett az MKB Veszprém a spanyol Portland San Antonio ellen a férfi kézilabda Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén.

Férfi BL, elődöntő, első mérkőzés:
MKB Veszprém - Portland San Antonio (spanyol) 29-27 (17-14)
gól: Lazarov 6/1, Perez 6, Gál, Buday 4-4, Iváncsik 3, Eklemovic, Tombor 2-2, Myrhol, Pásztor 1-1, illetve Rocas 8/4, Lozano, Balic 4-4, Ruesga, Garralda, Ortigosa, Lubej, Carvajal 2-2, Jörgensen 1.

A két gárda korábban kétszer találkozott egymással a BL elődöntőjében: 2002-ben a Veszprém, 2003-ban pedig a rivális jutott a fináléba.

Idegesen kezdett a magyar bajnok, több támadása is kimaradt, miközben a remekül védekező spanyolok nem hibáztak. Az első hazai gólra több mint hat percet kellett várni, addig ugyanis az olimpiai és világbajnok svéd légiós, Svensson mindent védett (1-2). A folytatásban felváltva rezdültek a hálók, mígnem Perez egyenlített (3-3), ám fordítani csak később sikerült. A pamplonai együttes játéka akkor sem lett rosszabb, amikor az irányító Balic lábsérülést szenvedett, igaz, a Veszprém átvette a vezetést (6-5). Amint Sola kapus teljesítménye feljavult, azonnal nőtt a különbség.

A vendégektől főleg Lozano, a hazaiaktól Perez és Lazarov veszélyeztetett. Balic visszatérését követően Perez ziccert rontott, joggal bosszankodott a klasszis átlövő, ráadásul egymás után háromszor betalált a 2001-ben BL-t nyerő spanyol csapat, és fordított (8-9). Lusnyikov kiállítása alatt szenzációsan játszott emberhátrányban a magyar klub, és 10-9 lett a javára. Megint egy olyan szakasz következett, amikor felváltva estek a gólok, elhúzni nem lehetett, pedig Sola még büntetőt is fogott. A szünet előtt a spanyolok is bebizonyították - főleg Rocas révén -, hogy létszámhátrányban is képesek bravúrra, azonban kiegészülve sorra adták el a labdát, és végül háromgólos előnyt szerzett a Veszprém.

A második félidőt emberhátrányban kezdte a vendéglátó, míg a Portland San Antoniónál Svensson helyett Hvidt állt a kapuba, akit aztán Gál gyorsan felavatott. A spanyolok egyre agresszívebben védekeztek, sok lövést tudtak blokkolni - hét percig nem kaptak gólt -, és az ellentámadásokból csökkentették a különbséget (18-17). A hazaiak rossz sorozata egy látványos találattal szakadt meg, ám Perezt kiállították, és Iváncsik hétméterest hibázott. Ekkor sok volt a kapkodás mindkét oldalon.

Forrás: MTI

Mateo Garralda próbál áttörni Perez és Buday között

A Veszprém előbb rendezte sorait, és negyedórával a vége előtt Iváncsik duplájával 24-19-re ellépett. Az eddigi legnagyobb hátrányba került spanyolok azonnal időt kértek, és az utolsó erőtartalékaikat mozgósították. Szerencséjükre Lapcevic kétperces büntetést kapott, mialatt két gólt is dobtak. Azonos létszámban visszaállt a korábbi különbség, mert Lazarovot megint nem tudták tartani.

A hajrában a kemény védekezés jellemezte a két gárda játékát, és ebben egy kicsit jobb volt a Portland San Antonio, mert tudott faragni hátrányán, ugyanis Lazarovot az utolsó percben kiállították.

Közvetlenül a lefújás előtt néhány veszprémi néző különféle tárgyakat hajigált a pályára, amit a román bírókettős jelentett az európai szövetség ellenőrének, ráadásul egy papírgalacsinnal a piros lapot kapó Lubejt el is találták.

A pokolian izgalmasnak ígérkező visszavágót szombaton 17.20-kor rendezik Pamplonában.

A másik elődöntőben:
Ciudad Real (spanyol) - Flensburg-Handewitt (német) 31-22 (17-9)

A második összecsapást szombaton 15.15-kor rendezik Flensburgban.

További kupák, elődöntős eredmények:
KEK:
Medvegyi Csehov (orosz) - Nordhorn (német) 36-30 (19-18)
Constanta (román) - Valladolid (spanyol) 29-33 (19-15)

EHF-kupa:
Gummersbach (német) - TBV Lemgo (német) 27-29 (16-13)
Creteil (francia) - Göppingen (német) 30-26 (15-13)

Challenge-kupa:
Steaua Bucuresti (román) - Medvescak Zagreb (horvát) 30-28 (10-10)
Sporting Horta (portugál) - BSV Bern (svájci) 32-25 (17-12)

A visszavágókat a jövő hétvégén tartják.

* * *

A címvédő és alapszakaszgyőztes Győri Graboplast ETO KC 43 gólt dobva biztosan nyert a vendég Cornexi-Alcoa-HSB Holding ellen a női NB I vasárnapi mérkőzésén.

Eredmény:
Győri Graboplast ETO KC - Cornexi-Alcoa-HSB Holding 43-27 (22-15)

A Győr már korábban megnyerte az alapszakaszt, míg a székesfehérváriak az 5-8. helyért folytatják.

férfi NB I:
Csömör KSK - Győri Tento ETO KC 19-26 (9-9)