Vágólapra másolva!
Nápolyba repült kedden a Domino-BHSE magyar bajnok férfivízilabda-csapata, hogy nemzetközi kötelezettségének eleget téve szerda este megvívjon az Euroliga-címvédő olasz Posillipóval az első számú kontinentális sorozat újabb csoportmérkőzése keretében.

Persze már csak azért sem szokványos csoportmeccs ez, mert a két elitgárda a múlt év májusában éppen egymással csatázott az európai szupersorozat döntőjében. Akkor talján siker született, az új kiírásban viszont az A betűjelű, főtáblás négyes programjának részeként megrendezett, december 11-i, budapesti találkozón, a Kőér utcában a Honvéd - hivatalosan Domino-BHSE - ötgólos (14-9) vereséget mért a nápolyiakra, akik nyilván szerdán igyekeznek visszavágni a magyarországi fiaskóért.

Ha kikapna is a csapat, akkor sincs veszve minden, pontosabban a legjobb nyolc közé jutást jelentő első vagy második hely, hiszen a befejező, hatodik csoportkörben a Mladost látogat a Kőér utcába, ahol Kovács István legénysége véglegesítheti negyeddöntős pozícióját az Euroligában.

A szerda mellett a szombat is magyar vízilabdanapnak számít, hiszen - ugyancsak az Euroliga legjobb 16 csapatot mozgató főtáblájának szereplőjeként - a Vasas is medencébe száll, méghozzá a B csoport 5. fordulóbeli műsorának keretében. A piros-kék gárda - a modernkori pólókeresztségben TEVA-VasasPlaket - a kötelező győzelem amúgy sosem könnyen teljesíthető feladatával ellátva csap össze az odakint, Athénban, január 14-én már megadásra késztetett (7-8), de félvállról egyáltalán nem vehető görög Olimpiakosz Pireusz csapatával.

Mindenesetre a hazai siker, már - vagy első, vagy második pozícióból, erre csak a zárókör ad végleges választ - a továbbjutást is jelentené a csoportgyőzelemért a Vasassal nagy harcban álló horvát Jug Dubrovnik társaságában.

A hét harmadik magyar "europólós" szereplője a Ferencváros, amely szombaton, távol Európa közepétől, az oroszországi Kazanyban vendégeskedik, a LEN-kupa elődöntőjének első mérkőzésén. Jó lenne, ha az anyagi nehézségekkel küzdő zöld-fehér együttes - egészen pontosan a Betonút-FTC - megúszná a távoli, tatárföldi túrát olyan vereséggel, amely még hagyna reményt a budapesti visszavágóra a kiváló erőkből álló oroszok ellen. Előzetesen azt lehet tudni, hogy a kinti meccs szinte biztosan szombaton lesz, azon belül pedig talán - magyar idő szerint - délután fél 4-kor kezdődik.

A program:
Euroliga, főtábla, A csoport, 5. forduló, szerda
Posillipo (olasz) - Domino-BHSE, Nápoly 20.30

B csoport, 5. forduló, szombat
TEVA-VasasPlaket - Olimpiakosz (görög), Komjádi uszoda 18.15

LEN-kupa, elődöntő, 1. mérkőzés, szombat
Kazany (orosz) - Betonút-FTC 15.30 (?)