Vágólapra másolva!
Aleksandar Ciric, a Brescia szerb idegenlégiósa nagyon sajnálja, hogy súlyos sérülést okozott Hegedűs Gábor egri vízilabdázónak a LEN-kupa negyeddöntőjének magyarországi visszavágóján, de szava sincs arról, hogy vétkesnek tekintené magát.

Mindez abból a levélből derül ki, amelyet Ciric a waterpoloonline.com olasz nyelvű internetes pólóújságban tett közzé. A szerb játékos azzal indít, hogy ő maga csakis a profi sportoló szemszögéből tekint az ügyre (kvázi nem olyan esetként kezeli, mint amelynek bármilyen következménye is lehetne rá nézve), s rögtön az Eger szemére hányja, hogy a két csapat előző, még a LEN-kupa csoportselejtezőjében vívott bresciai mérkőzésén magyar részről érte sérelem őket, amennyiben a szintén szerb Samir Barac szemsérülést szenvedett, ami miatt egy hónapig nem játszhatott.

Ciric ezután azzal foglalkozik, hogy az egri meccsen rendkívül ideges állapotot tapasztaltak, amit részben a játékosok tápláltak a vízben, részben pedig az egri nézők, köztük a VIP-páholyban ülők a medence szélén. A szerb vízilabdás itt fogalmaz úgy, hogy nagyon sajnálja a történteket, de rögtön azzal folytatja, hogy ugyanakkor rengeteg ütést és egyebet kellett elszenvedniük a mérkőzésen, ezek pedig elsősorban ellene irányultak.

Még tesz homályos utalást valamiféle nemzeti szintű szerb-magyar nézeteltérésekre, majd megemlít egy az olasz klub honlapjára érkezett olyan levelet, amelyben őt sértegetik és fenyegetik. Ilyesmi korábban soha nem fordult elő vele semmilyen incidens kapcsán - szögezi le Ciric, aki önmagát "hűséges és korrekt" vízilabdásként minősíti internetes fogalmazványában.

Ugyanezen a netes oldalon foglalkozik az üggyel Piero Borelli, a Brescia főigazgatója is. "A televíziós bizonyíték nem elfogadott a vízilabdában" - szögezi le elöljáróban, eleve megpróbálván hatástalanítani az egriek által a LEN, az európai szövetség római központjába eljuttatott videofelvétel bizonyító erejét.

Tudniillik a képek egyértelművé teszik, hogy a magyar játékos a január 28-i meccs harmadik negyedében olyan megrendítő ütést kapott Cirictől, amelynek következménye szemüreg-, orr- és arccsonttörés lett, meg kellett műteni, s csak hónapok múlva játszhat újra. Emiatt az egri klubvezetés panasszal élt a LEN-nél, s eljuttatta Rómába a brutalitást megörökítő televíziós felvételeket.

Borelli szerint nem lenne igazságos Ciricet megbüntetni, szerinte az ilyesmi veszélyes precedenst teremtene. Úgy fogalmaz, az olasz klubnak kell intézkednie játékosa viselkedése kapcsán, bár hozzáteszi, hasonló tett megengedhetetlen Ciric számára. "Ami az Egert illeti, szeretném a magyar klubot arra emlékeztetni, hogy az előző, bresciai mérkőzésen a mi játékosunk, Barac kemény ütést kapott egy magyar játékostól, s két hónap kihagyásra kényszerült" - írta a Brescia főigazgatója.

Halmos R. Péter, az egri pólósok ügyvezető elnöke egyáltalán nem érzi úgy, hogy precedensértékű lenne Ciric elmarasztalása. "Miért baj az, ha valakit utólag ítélnek el, ha megengedhetetlen tettét követően vonnak felelősségre? - tette fel a költői kérdést az olasz állásfoglalásokra reagálva. - Más sportágakban, például a labdarúgásban is bevezették már az utólagos számonkérést és eltiltást, ha az kijár a brutálisan játszónak. Semmi sem tiltja ezt a vízilabdában sem. Miért ne lehetne a modern technika adta előnyöket kihasználni?"

"Amúgy a sportág érdeke is ezt diktálja, büntetés esetén nyilván kétszer is meggondolnák a játékosok, hogy legközelebb hasonló helyzetben miként cselekedjenek. Amúgy a Barac-eset felemlegetését nem értem. Őszintén szólva nem is tudunk arról, hogy megsérült volna, de ha igen, akkor sem lehetett szándékos a részünkről, amúgy meg álljanak elő vele, ha van bizonyítékuk ilyesmire, tegyenek panaszt ők is a LEN-nél. Megjegyzem: Ciric egy, a klubvezető két hónapról beszél, a valóság pedig az, hogy Barac már két héttel az állítólagos sérülése után játszott a Bresciában."

Az MTI kérdésére, hogy mire számít az Eger a jogorvoslat-keresésben, az egriek ügyvezető elnöke ezt mondta: "Arra feltétlenül, hogy a LEN semmiképpen nem söpörheti a szőnyeg alá panaszunkat, felelős döntéshozókról van szó, akiktől személy szerint is intézkedést várok az ügyben, s talán már a jövő hét közepén meg is lesz a döntés."