Vágólapra másolva!
Fenntartásokkal, de megnevezte kezdőcsapatát a magyar rögbiválogatott edzői kara a szombati, sorsdöntő erőpróba előtt. A Bosznia-Hercegovina elleni egymeccses playoff tétje az Európa-bajnoki kvalifikáció, a csoportbesorolás. A jégkoronghoz hasonlóan lépcsőzetes felépülő selejtezőrendszerben egy vereség most súlyos csapás lenne a megújulás alatt álló rögbisekre.

Nyár eleji közgyűlésén új startra határozta el magát a 15 éves múltra visszatekintő Magyar Rögbi Szövetség, amely professzionálisabb, közönségközpontúbb bajnokságot, és nemes egyszerűséggel jobb válogatottat akar az eddiginél. A szövetség munkáját számos önkéntes segíti mind kommunikációs, mind szakmai területeken, de a szombati, esztergomi meccset mindannyian izgatottan várják: ezen dől el, elindulhatnak-e a tervezett úton a rögbisek.

A Bosznia-Hercegovina elleni mérkőzés meccs nagy jelentőséggel bír a magyar rögbi életében, mert a 3. divízió B-csoportjába kerül a győztes, a vesztes viszont a 3. divízió C-csoportjába esik vissza. A magyar válogatott Neuzer András vezérletével a 2000-2004 időszakban a C-ből az A-csoportig verekedte magát, a múlt szezonbeli gyenge szereplés miatt azonban most erre a megmérettetésre kényszerül. A régi-új szövetségi kapitány ismét megpezsdítette a magyar rögbi mezőnyét, és (összefogva a korábban "ősellenségként" kezelt rivális csapatvezetőkkel) várhatóan egy szervezettebben, jobban játszó csapatot állít a közönség elé.

A "háromnegyed" csapatrészben kellemes gonddal küzd a szövetségi kapitány, mert két csapatra való játékosból választhatja ki a pályára lépőket. A válogatott új felfedezettje a székesfehérvári Nagy Szabolcs, a nagy visszatérő pedig az immár veterán korú, 38 éves Molnár János. Utóbbi az esztergomi bajnokcsapat valamennyi mérkőzésén kitűnő teljesítményt nyújtott - olyannyira, hogy a válogatott munkáját segítő román sztáredző, Daniel Mitrea a játékát látva egy magasabb osztályú, francia klubcsapathoz is beajánlotta. A válogatott fullbackje, Hölzl Matthew Abu-Dhabiból érkezett az edzőtáborban: az elmúlt három mérkőzésen nyolc elfutásból ért el pontot, így csapata legeredményesebb játékosa. Pfeiffer Tamás sérülése még nem jött rendbe, így Pásztor Tibor kap lehetőséget tolongás-összekötőként. Egyedül az irányító poszt kérdőjeles, de sajnos, ez hagyományos probléma a magyar XV-nél: Bíró Gábor azonban a nyáron az Aradnál is részt vett edzéseken, hogy játéktudását fejlessze.

A tolongásban a legnagyobb gondot az első sor összetétele okozza, több játékos sérülés miatt nem tud a válogatott rendelkezésére állni, ezért meghívást kapott erre a mérkőzésre Hock István, aki mentálisan és fizikálisan is a csapat erősségévé tud válni. Az angol Portsmouth nem engedte el Vinkó Balázst, megsérült a válogatott csapatkapitánya, Madarász Viktor is, így a kulcsfontosságú második sorban kiváló erőnléttel és játéktudással rendelkező, ám nagyon fiatal Marosi Tamás mellett a veterán Novák Péter játszik. Visszakerül a nemzeti csapatba Koller Zoltán, a legdinamikusabb magyar rögbijátékos, aki az előző mérkőzéseken nem állhatott a válogatott rendelkezésére. A harmadik sor két másik tagja egyben pályaedző is: Suiogan Károly és Sölösi László Romániából, a sportág kelet-európai fellegvárából származik, és a magyar válogatott két nagy erőssége lehet.

A kezdőcsapatban várhatóan tíz fővel képviselteti magát az esztergomi bajnokcsapat, és egy-egy játékost ad a Bulldogok, az Exiles, a Vadkanok, a Kecskemét, míg Hölzl lesz az egyetlen idegenlégiós. A tervezett összeállítás: Heckel, Juhász, Hock - Marosi, Novák - Suiogan, Koller, Sölösi - Pásztor - Bíró - Kendi Géza, Nagy, Hegedűs, Molnár - Hölzl.

Az utóbbi időben jelentős érdeklődés mutatkozik a rögbi iránt, amelynek népszerűsége főleg az angolszász országokban, valamint Franciaországban és a déli féltekén jelentős, a sportág a világ nagy részén a jó üzleten kívül egy különleges életfilozófiát is jelent. A hazánkban is jelen lévő nyugat-európai cégek vezetőinek figyelme a rögbi felé irányul: a Magyar Rögbi Szövetség legfrissebb és egyben legnagyobb támogatója az angol vezetésű Kereskedelmi és Hitelbank, a pénzintézet hároméves együttműködést kezdett a rögbiválogatottal.