Vágólapra másolva!
A magyar férfikosárlabda-válogatott az Európa-bajnoki pótselejtezők C csoportjában szenzációs győzelemmel mutatkozott be: Lisszabonban 87-76-ra múlta felül Portugáliát. A csoport harmadik tagja Svédország, kedden, 17 órakor a Körcsarnokban a skandinávokat fogadja Meszlényi Róbert szövetségi kapitány együttese.

Eredmény:
Portugália - Magyarország 76-87 (39-40)
a magyar pontszerzők:
Dávid 23, Gulyás 19, Németh 19/12, Kálmán 15/6, Mészáros 5/3, Sitku 4/3, Dénes 2.

A magyar válogatott az alábbi ötössel kezdett: Mészáros, Németh, Dénes, Dávid, Gulyás. Csereként Kálmán, Báder és Sitku jutott szóhoz.

Az első félidőben 13 labdát adtak el a mieink, s a javukra megítélt 15 büntetődobásból csak 7-et értékesítettek, ez okozta, hogy szorosan alakult az eredmény. Szünet után a rutinos Dávid káprázatos játékával, Gulyás palánk alatti remeklésével, továbbá Németh triplazuhatagával elhúzott a magyar válogatott, s amikor Kálmán László zsinórban nyolc pontot szerzett, végképp eldőlt a mérkőzés sorsa.

"Jól védekeztünk, s rutinos csapatunk magabiztosan hozta a végjátékot. Határtalanul boldog vagyok, a három ászunk - Dávid, Gulyás és Németh - mellé találtunk egy negyediket, Kálmán Laci személyében, s ez már póker. Kedden a Körcsarnokban további Jolly Jokerek felbukkanását várom" - nyilatkozta Lisszabonból Meszlényi kapitány, akinek január elsejei hivatalba lépése óta ez volt az első tétmérkőzése.

Ch. Gáll András