Vágólapra másolva!
Alighogy - mindhárom mérkőzését megnyerve - hazaérkezett a Világliga első selejtezőtornájának otthont adó Spanyolországból, már újfent komoly próba vár a magyar férfivízilabda-válogatottra: kedden és szerdán az Unicum-kupáért küzd meg az olimpiai és világbajnoki címvédő együttes.

Tavaly éppenséggel a Vl-házigazda ibériaiak is indultak a hagyományos budapesti tornán, ezúttal azonban a gárda nem lesz itt a Margitszigeten. Pontosabban: itt lesz, csak nem a hét elején, hanem a víkend napjain, amikor is a Világliga második selejtezőkörét vívják az A csoport tagjai, Portugalete után immár a Hajós Alfréd-sportuszoda nyitott 50-es medencéjében.

Az Unicum-kupán sem marad azonban érdemi rivális nélkül a Kemény Dénes igazgatta csapat: a legfeljebb edzőpartner szerepére aspiráló kínaiak és kanadaiak elleni meccsek közé ékelve ütközik meg az orosz nemzeti együttessel a magyar válogatott, s egyértelmű, hogy e találkozón dől el, kié lesz a tizedik alkalommal kiírt sorozat első helye.

A Sydneyben - éppen a Kemény-csapat mögött - ötkarikás második, tavaly, Athénban pedig olimpiai bronzérmes "szbornaja" ráadásul a hét végén is munkát ad a házigazdáknak, merthogy csoporttársként a Világliga-selejtezőben is most randevúzik a két gárda.

Kásás Tamásék 1997-ben, 1999-ben, majd a 2000-es esztendőkben - leszámítva a 2001-est, amikor a Világválogatott elleni összecsapás helyettesítette a tornát - eddig kivétel nélkül diadalmaskodtak, s ez, jelesül a hetedik elsőség megszerzése a cél a szigeti pólós vetélkedőn az idén is.

Kanada és Kína legjobb férfipólósai első alkalommal vendégeskednek az Unicum Kupán, de az oroszok jelenléte is majdnem unikum, tudniillik eleddig csupán egy ízben, 1996-ban voltak ott a résztvevők között, amikor is a harmadik helyen végeztek. Tavaly így festett a végső sorrend: 1. Magyarország 6 pont, 2. Spanyolország 3, 3. Németország 2, 4. Görögország 1.

A 2005-ös, sorszáma szerint 10. Unicum-kupa teljes programja:
június 21., kedd:
Kanada - Oroszország 10 ó
Magyarország - Kína 11.15
Kanada - Kína 17
Magyarország - Oroszország 18.30

június 22., szerda:
Oroszország - Kína 17.15 ó
Magyarország - Kanada 18.30