Vágólapra másolva!
Körvonalazódik a kézilabdázók olimpiai és Európa-bajnoki selejtezős rendszere. Az európai szövetség (EHF) hétvégi bécsi végrehajtó bizottsági ülésén, illetve elnökségi tanácskozásán - amelyen Sinka László, a magyar szövetség főtitkára, EHF végrehajtó bizottsági tag is jelen volt - a nemzetközi szövetség (IHF) technikai bizottságának képviselője tájékoztatást adott az ötkarikás kvalifikációs szisztéma módosításának tervezetéről.

A múlt hónapban dőlt el, hogy a férfiakhoz hasonlóan a nők is 12 csapattal indulhatnak a 2008-as pekingi játékokon. Az IHF technikai bizottsága által ismertetett elképzelés alapján a rendező mellett az olimpiák előtti utolsó férfi és női világbajnokság - ezúttal a 2007-es - első három helyezettje, valamint a négy földrész bajnoka kap automatikusan indulási jogot.

A fennmaradó négy helyre selejtezőtornát írnak ki. Négy négyes csoportba sorolják az együtteseket, és a vb negyedik, ötödik, hatodik és hetedik helyezettje lenne a házigazda. Melléjük kerülne a vb nyolcadik, kilencedik, tizedik és tizenegyedik helyezettje, valamint a négy kontinentális szövetség által delegált két-két csapat. Arról, hogy utóbbiak milyen szisztéma alapján juthatnának el a selejtezőtornára, az érintett kontinentális szövetségek határoznak majd.

Az EHF végrehajtó bizottsága szeretné megreformálni az Eb-kvalifikáció rendszerét is, amely 2008-ban debütálna, és először a 2010-es viadalt érintené. A tervek szerint csak a címvédő és a rendező lenne automatikusan tagja a 16-os mezőnynek, a többieknek - férfiak esetében hatos, nőknél négyes csoportokból körmérkőzéses formában - selejtezniük kellene.

Ezen túlmenően az osztrák fővárosban kisorsolták a jövő évi férfi junior és ifjúsági Eb selejtezős csoportjait.

A magyar juniorok Görögországgal, Izraellel és Spanyolországgal kerültek egy csoportba. A kvartett küzdelmeit Görögországban rendezik, és az első helyezett jut ki az ausztriai Eb-re. Az ifiket Szerbia-Montenegróval, Portugáliával és Grúziával sorsolták össze. A szerbiai selejtezőből a legjobb két válogatott szerez kvótát az észtországi kontinensviadalra.