Vágólapra másolva!
Vlade Divac, a júliusban visszavonult szerb kosárlabdázó klasszis meglepődött azon, hogy hazájában feljelentették szolgálatmegtagadásért.

A Los Angelesben élő egykori kiválóság úgy nyilatkozott, hogy ő minden szükséges papírt kitöltött Szerbia-Montenegró egyesült államokbeli nagykövetségén, és erről értesítette hazája honvédelmi minisztériumát is, így mentesült a kötelező katonai szolgálat alól.

A hatályos törvény szerint amennyiben a külföldön élő szerbia-montenegrói állampolgár 35 éves korig - Divac 37 éves - nem jelentkezett a katonai behívóra, bűnvádi feljelentést kell ellene tenni. A belföldön élők számára 27 év a határidő.

"Számomra ez nem ügy, és bízom benne, néhány napon belül megoldódik a probléma. Azt hiszem, teljes pályafutásom során bizonyítottam, mennyire hűséges vagyok hazámhoz" - mondta az 1988-as és 1996-os olimpián ezüstérmes, a 2002-es vb-n aranyérmes Divac.

A hazájában nemzeti hősként tisztelt sportoló tizenhat éve a Partizantól szerződött a Los Angeles Lakershez. Hét év elteltével távozott onnan, két idényen át a Charlotte Hornets alakulatát erősítette, majd a Sacramento Kingsben játszott, tavaly pedig visszatért Los Angelesbe. Júliusi visszavonulása után októberben úgy nyilatkozott, hogy tehetségkutatóként dolgozik tovább.

Divac mellett csak Kareem Abdul-Jabbar és Hakeem Olajuwon mondhatja el magáról, hogy legalább 13 ezer pontot dobott, 9000 lepattanót szedett, 3000 gólpasszt adott és 1500 dobást blokkolt.