Vágólapra másolva!
Minden idők egyik legnagyobb Európa-bajnoki szenzációja a spanyol férfikosárlabda-válogatott 89-70-es győzelme Szerbia és Montenegró ellen a 34. Eb nyitányán, a D csoport rangadóján. Az újvidéki SPENS-sportcsarnok 8400 nézője az utolsó negyed közepétől már kifütyülte a bénultan kosarazó házigazdákat, s az a szégyen is megesett, hogy a vendégek kosarai után tapsolt, s ollézott, amikor Bodirogáék képtelenek voltak elvenni a labdát Navarróéktól.

Az utolsó tíz évben három Eb-aranyat szerző (1995, 1997, 2001) szerbek egyetlenegyszer vezettek, amikor az újvidéki születésű Milan Gurovic a második percben egy támadólepattanó utáni kosarával, plussz az értékesített büntetővel 3-2-re alakította az állást. Ettől eltekintve csak egy csapat volt a pályán: a spanyol.

A meccs hőse vitán felül Juan Carlos Navarro, a Barcelona 25 éves, 192 centis hátvédje volt, aki 27 pontját káprázatos, 9/13-as mezőnymutatóval, s 5/6-os büntetőszázalékkal érte el; öt triplájából négy sikeresnek bizonyult. A katalán származású, Sant Feliu de Llobregatban született, villámgyors irányító nem véletlenül kapta a "La Bomba" becenevet, hajszálpontos dobásaival, szélvészgyors betöréseivel szétbombázta a szerbeket.

Az egy évvel fiatalabb José Calderónnal, Dávid Kornél vitóriai klubtársával, aki nemrégiben szerződött az NBA-be, a Toronto Raptors csapatához, s aki 17 pontig jutott, valamint a mindössze huszonegy éves badalonai Rudy Fernándezzel olyan hátvédhármast alkottak, melynek gyorsaságával és pontosságával nem versenyezhettek a házigazdák.

A lényeg azonban Mario Pesquera edző gyilkos védekezése volt. A labdát felhozó embert - többnyire Dejan Bodirogát, aki az elmúlt szezonban még a Barcelonát erősítette - roppant szorosan fedezték, olykor becsapdázták, a többieket viszont kissé lazábban, besegítésekkel, kollektív védekezéssel. A szerbek egyszer sem tudták igazán elkapni a fonalat, minden rohamukra megvolt a vendégek válasza.

És mindezt két NBA-sztárjuk, a 215 centis Pau Gasol és a hátvéd Raúl López nélkül érték el. Gasolt nem engedte el a Memphis Grizzlies, s az óriás a TVE csatornának kommentálta a történéseket Újvidékről. Nem igazán hiányzott...

Mario Pesquera: "Iskolát adtunk védekezésből. Olyan iskolát, amilyenre még én magam sem számítottam. Miként arra sem, hogy a lepattanózásban 33-29-re felülmúljuk a szerbeket, akiknél pedig a 214 centis Krsztic és a 211 centis Rebracsa igazi óriás volt. Csapat voltunk, ők meg csak sztárok - összhang nélkül.

Zeljko Obradovic, a hazaiak szakvezetője, aki tíz éve a Real Madridot vezette spanyol bajnoki címre: "Minden felelősség az enyém, a játékosokat hagyják békén! Óriási nyomás alatt játszottunk, hazai pályán rengeteget vártak tőlünk, és ennek nem tudtunk megfelelni. Súlyos vereséget szenvedtünk, nem vitás. Semmire sincs mentség, legkevésbé arra, hogy néggyel több lepttanót szedtek a spanyolok, pedig mi voltunk a magasabbak. Hiába figyelmeztettem mindenkit, hogy a Gasol nélküli Spanyolország is képes bárkit legyőzni - nem hittek nekem. Ha így folytatják, ők az aranyérem legnagyobb favoritjai.

Igor Rakocsevic, 20 pontjával a legeredményesebb szerb: "Jobbak voltak a spanyolok, nálunk nagyon hiányzott a sérült Tomasevic, nélküle halvány volt a palánk alatti játékunk. Túl sok támadó lepattanót kaparintottak meg a spanyolok, nem tudtuk felvenni a versenyt gyorsaságban Vidallal, Calderónnal és Navarróval. Talpra kell állnunk, nincs más választásunk!"

Juán Carlos Navarro: "Talán most már jobban tisztelik a csapatunkat...Csapatként funkcionáltunk, és ez a lényeg. Átérzem a szerbek helyzetét, hazai közönség előtt egy ekkora zakót kapni nem lehet kellemes.

A spanyolok legutóbb 21 éve, a Los Angeles-i olimpián verték meg ennyire a jugoszlávokat, amikor Michael Jordanék mögött második helyen végzett a Corbalánt, San Epifaniót, Sibiliót felvonultató együttes. A többi meccs közül az A csoport olasz-német rangadója emelkedett ki, amit az olimpiai ezüstérmes itáliaiak hosszabbításban 84-82-re nyertek meg a 25 pontos Gianluca Basile vezérletével.

A németeknél Dirk Nowitzki 27 pontja és 15 lepattanója sem volt elegendő. Ugyanitt az oroszok 86-74-re legyőzték Ukrajnát, Andrej Kirilenko, a Utah Jazz sztárja 22 pontot, 14 lepattanót, 5 blokkot, 3 labdaszerzést és 2 gólpasszt jegyzett. Említést érdemel még a D csoport másik meccsén a magyarokat a pótselejtezőben kiverő Izrael meglepetésszerű, 74-65-ös sikere Lettország ellen.

Bizony, ilyenkor kétszeresen fáj a három nappal ezelőtti kudarc, hiszen továbbjutás esetén akár eljuthattunk volna a következő fázisba is. Szombaton egyébként este fél kilenckor Szerbia és Montenegró Izraellel találkozik.

Eredmények:
A csoport (Versec):
Olaszország - Németország 84-82 - hosszabbítás után
Oroszország - Ukrajna 86-74

B csoport (Podgorica):
Horvátország - Bulgária 88-84
Litvánia - Törökország 85-75

C csoport (Belgrád):
Szlovénia - Bosznia-Hercegovina 74-65
Görögország - Franciaország 64-50

D csoport (Újvidék):
Izrael - Lettország 74-65
Spanyolország - Szerbia-Montenegró 89-70

Ch. Gáll András