Vágólapra másolva!
Sokszorosan fájdalmas volt a kedd esti vereség Izraeltől, s a búcsú a 34. férfikosárlabda Európa-bajnokságtól. Az újvidéki SPENS-sportcsarnokban elszenvedett kudarc nemcsak azt jelenti, hogy 1999 óta immár sorozatban harmadszor kénytelen távol maradni a 16-os döntőtől a magyar nemzeti együttes, hanem vélhetően egy generáció - a harmincon túl járó gerinc, azaz Dávid Kornél, Gulyás Róbert, Mészáros Zalán, Sitku Ernő és Kálmán László - visszavonhatatlan búcsúját is.

Ch. Gáll András jelenti Újvidékről

"Sajnos olyan teljesítmények is akadtak, amelyek nem ütötték meg az ilyenkor elvárható szintet. Akik a csehek ellen sokat segítettek, esetleg nyerő embernek bizonyultak, mint például Báder Márton, most nem tudtak semmit sem hozzátenni a csapatteljesítményhez. A kritikus pillanatokban elbizonytalanodtunk, nem voltunk képesek megtalálni a helyenként túlságosan is szigorú izraeli védekezés ellenszerét" - fejtegette Meszlényi a lefújást követően.

- Nem is volt tehát esélyünk a győzelemre?
- Ez nem mondanám. Akadtak nagyon jó pillanataink, fel is jöttünk három pontra 69-72-nél, ám a végén három kulcsjátékosunkat kipontozták, s ez megpecsételte a sorsunkat. Nehéz ilyen körülmények között fordítani.

- Elvesztettük Mészárost, a csapat lelkét, Fodort és Dénest, akinek a kezében három tripla is volt ezen az estén, s ki tudja, mennyi lehetett volna még...
- Félve mondom, mert még nem láttam a meccs videófelvételét, de nem voltak egyenlő esélyeink a bírók előtt. Az izraeli csapat jóval keményebben védekezett, mégis feleannyi személyi hibát kapott.

- Hogyan összegezné a pótselejtező tapasztalatait?
- Sajnos, bíráskodás ide, kettős mérce oda, valahol ez a reális kép. Viszonylag rövid felkészülésre volt csak lehetőség, ennyi idő alatt ennél sokkal többet nem lehet kihozni ebből a csapatból. Leginkább ebben látom kiesésünk okát.

- Hogyan tovább?
- Ami az én személyes sorsomat illeti, arról majd az elnökség dönt. S a válogatott? Nos, amennyiben a 34 éves Dávidnak, a 31 éves Gulyásnak, a 33 éves Kálmánnak, a 34 éves Sitkunak és a 31 éves Mészárosnak ez volt az utolsó Eb-selejtezője, akkor utánuk óriási az űr. Nem akarok vészmadár lenni, de...

Forrás: [origo]
Németh és Meszlényi arcáról minden leolvasható

Meszlényi utolsó megjegyzéséhez Bodrogváry Iván főtitkár is csatlakozott:
"Attól tartok, hosszú évek telnek el, mire legalább eddig, a pótselejtezőig eljutunk, mint most. Ezért is nagyon fájdalmas a mostani búcsú. A magyar NB I tele van negyven körüli légiósokkal, akikre máshol nincs szükség, a hazai tehetségek elől - ha vannak egyáltalán - viszont elveszik a helyet."

Mészáros Zalán csapatkapitány egy fokkal optimistább volt. "Azért össze lehet majd szedni egy ütőképes csapatot: Báder, a két Horváth, Németh, Fodor, Dénes, Kámán, továbbá Simon Balázs irányítóban képezhet egy olyan magot, amelyre lehet építeni a mi visszavonulásunk után is. De ez csak a jövő. A jelen a szomorú kiesés, amelyben a játékvezetőknek döntő szerepe volt. Most már utólag nyugodtan bevallhatnám, de nincs mit bevallanom: az öt személyi hibám közül jó, ha kettőnél szabálytalankodtam, a többit kitalálta a bíró. Ha az ember érzi, hogy egyfelől mindent megengedhet magának a pályán, másfelől viszont semmit, akkor az megnyilvánul a magabiztosságban, illetve a magabiztosság hiányában. Hát ez volt kedden este..."