Vágólapra másolva!
Egy nappal azután, hogy a nőikosárlabda-válogatott befejezi szereplését az Európa-bajnoki pótselejtezőben, szombaton a férfiak is megkezdik menetelésüket, melynek végcélja a szerb-montenegrói kontinenstorna.

"Július 25-én Sopronban találkozott a keret, két hetet ott edzettünk, majd kétszer legyőztük a szerb ligaválogatottat Szombathelyen. A múlt hetet immár a légiósokkal kiegészülve Debrecenben töltöttük, ahol szombaton és vasárnap az Eb-címvédő litvánokkal találkoztunk, ennek egy-egy vereség és siker volt a mérlege. Elszánt és sikeréhes csapat alakul a kezem alatt, amely holnapután Lisszabonban is esélyesként lép majd pályára" - mondta a csütörtöki sajtótájékoztatón Meszlényi Róbert, az év elején kinevezett szövetségi kapitány.

A nemzeti együttesbe hosszú - részben biztosítási problémákból, részben sérülésből fakadó - szünet után visszatérő Dávid Kornél ugyancsak derűlátóan nyilatkozott a kilátásokról: "Ha jól kezdjük ezt a négymeccses sorozatot, akkor továbbjutás esetén az újvidéki kvalifikációs körben sem kell tartanunk senkitől. A keretben sok régi ismerőssel találkoztam, úgyhogy azonnal szót értettem mindenkivel."

A Cibona Zagrebet erősítő Báder Márton szerint az idősebbekből álló mag és a fiatalok - 25 évével utóbbi csoportba tartozik ő is - jó közösséget alkotnak, és egyforma lelkesedéssel készülnek a portugáliai nyitányra. A pótselejtező második állomásán, jövő kedden, a svédek elleni összecsapás nagyszünetében kisebb ünnepségen köszöntik majd az 1955-ben hazai pályán Európa-bajnoki címet nyert válogatott még életben lévő 11 tagját.

A sajtótájékoztató zárásaként a Nike Magyarország képviselője bejelentette, hogy a cég egyéves szponzori szerződést kötött Báder Mártonnal, majd átadott a centernek egy kosarascipőt, amelyet ő maga tervezett meg a sportszergyártó internetes oldalán.

A válogatott programja a pótselejtezőben:
aug. 20.: Portugália - Magyarország, Lisszabon 18 ó
aug. 23.: Magyarország - Svédország, Budapest (Körcsarnok) 17 ó
aug. 30.: Magyarország - Portugália, Székesfehérvár 18 ó
szept. 1.: Svédország - Magyarország, Östersund, 19 ó

A válogatott kerete:
Sitku Ernő (Nyíregyháza), Horváth Ákos (Albacomp), Báder Márton (Cibona Zagreb), Dénes Gábor (Pécs), Kálmán László (Szombathely), Dávid Kornél (Vitoria), Horváth Zoltán (Atomerőmű), Kámán Tamás (Albacomp), Fodor Gergely (Fürstenfeld), Gulyás Róbert (Olimpiakosz), Mászáros Zalán (Atomerőmű), Németh István (Sopot)