Vágólapra másolva!
Ha most vetnének véget a nőikosárlabda Európa-bajnoki pótselejtezőnek, akkor Magyarország jutna tovább az A csoportból Lengyelország rovására. Pontszámegyenlőség esetén ugyanis az összesített kosárarány dönt, s ebben Sterbenz Tamás szövetségi kapitány együttese valamivel jobban áll Dydekéknél (1,182 az 1,172-vel szemben). Sajnos azonban két mérkőzés még hátra van: az első mindjárt pénteken, Kotka városában, Finnország ellen. Azt követően vasárnap a lengyelek fogadják a finneket, s utána kezdődhet a számolgatás.

A magyar játékosok fejében a 64-61-re elveszített soproni mérkőzés ellenére egyelőre meg sem fordul a kiesés lehetősége. Példa erre a mezőny legjobbjával a 17 pontot és 7 kiharcolt személyi hibát jegyző Fegyverneky Zsófiával folytatott beszélgetés röviddel a mérkőzés után.

- Szörnyű, hogy a 15 büntetődobásból nyolcat elrontottunk, miközben egyetlen pont hiányzott a továbbjutást jelentő kétpontos vereséghez...
- Mi az, hogy egyetlen pont hiányzott a továbbjutáshoz?! Talán már kiestünk? Egészen biztos vagyok abban, hogy jobban megverjük a finneket Kotkában, mint ahogy majd két nappal később a lengyelek otthonukban. És akkor mi megyünk tovább.

- Huszonnyolc percet töltött a pályán, 17 pontot szerzett - többen úgy éreztük, talán jobb lett volna, ha Sterbenz kapitány még több ideig tartja önt a parketten...
- Ugyan, így is nagyon elfáradtam, mert ezúttal nekem kellett irányítani, nem pedig dobóhátvédet játszottam. Például olyasmi történt velem az első félidő utolsó pillanataiban, ami talán még sohasem: a lengyelek irányítója, Pawlak egy az egyben megvert, s kosarat dobott rólam, ezzel fordultak egy pont előnnyel a lengyelek. Ezt még most sem voltam képes megemészteni.

Sterbenz ugyanolyan bizakodó, mint legtöbbet fejlődött játékosa: "Vezetjük csoportunkat, semmivel sem állunk rosszabbul, mint a lengyelek, haragszom is egy kicsit, hogy volt olyan lap, amely riválisunkat tette a csoport első helyére."

- Mi lesz a haditerv Kotkában?
- Semmi különös: a lehető legnagyobb különbséggel meg kell vernünk a finneket. Mivel arányt számolnak, nem különbséget, minél kevesebb pont esik, annál jobb. Magyarul: egy 40-20-as eredmény többet és egy 80-60-asnál. Ezt pedig úgy érhetjük el, ha kijátsszuk a 24 másodperces támadási időt, miközben roppant szigorúan védekezünk.

- Nem fáradtak el nagyon a játékosok a keddi meccsen?
- Szerintem elfáradtak, főleg azok, akik harminc vagy annál több percet töltöttek a parketten: Cserny Réka, Papp "Ropi", Károlyi, Fegyverneky. Éppen ezért szerdán délelőtt regeneráló jellegű úszás szerepelt a programban. Csütörtök reggel indulunk Ferihegyről Finnországba, a sorsdöntő csatába. Azt egyébként nem árt tudni, hogy a Connecticut Sun csak két meccs erejéig engedte el a 213 centis Margo Dydeket, így ő már nem játszik vasárnap a Lengyelország-Finnország csoportzáró találkozón.

Ch. Gáll András