Vágólapra másolva!

Pólóbírókkal szolidáris kosaras játékvezetők

A munkabeszüntetés mellett határozó vízilabda-játékvezetőknek hétfőn szimpátianyilatkozatban kelt a védelmére a kosárlabdabírók egy csoportja. Az állásfoglalásban nyolc nemzetközi minősítésű kosaras játékvezető rokonszenvéről biztosította a pólós kollégákat.

Az elmúlt hétvégén csúcsosodott ki a feszültség a vízilabda-szövetség (MVLSZ) elnöksége és a testület által megrótt kollégák mellett kiálló pólós játékvezetők között. A munkabeszüntetők helyére lépők, köztük Faragó Tamás női szövetségi kapitány, illetve további edzők, valamint alkalmi hazai és külföldi, jelesül a döntő bronz- és aranymeccsén közreműködő török bírók révén az összes bajnoki mérkőzést - a felnőttekétől a legfiatalabbak korosztályáig - meg tudták rendezni.

"Az első percektől nyilvánvalóvá vált számunkra, hogy ugyanolyan problémákkal küszködtök a szövetségeteken belül, amilyenekkel mi is rendszeresen szembesülünk a saját sportágunkban" - olvasható a levélben. "Nagyon komoly dolognak kell történnie ahhoz, hogy a játékvezetők arról mondjanak le, amiért egész évben dolgoznak, azaz hogy a bajnoki finálék résztvevői lehessenek. Ti ezt megtettétek, közösen álltatok ki társaitok mellett, akiket méltánytalanság ért. Megértettétek, hogy ami ma velük történt, holnap veletek történhet. Olyan ügyben mutattatok egységet, amely hitelessé teszi játékvezetői összetartozásotokat..."

"...A játékvezetők helyzete több sportágban is tisztázatlan, szövetséggel való kapcsolatuk, jogállásuk meghatározatlan. A szövetségek, ligák vezetése egyoldalúan döntéseket hoz a játékvezetésről az érintettek megkérdezése nélkül, azonban ha a játékvezetők próbálnak javaslatokkal élni, azt azonnal zsarolásnak titulálják. Úgy tűnik, egyik labdajáték játékvezetői társadalmának sincs meg a kellő jogi háttere, amely védelmet ad az ilyen esetekre. A játékvezetők érdekképviselete nincs megoldva. Sajnos az egyetlen eszköz a játékvezetők érdekeinek érvényesítésére, ha összefognak és megtagadják a közreműködést, egyébként nem veszik komolyan őket. Más módon, például tárgyalóasztalnál elérni valamit, többnyire reménytelennek látszik. Mi magunk is sokszor álltunk azon a ponton, hogy érdekeink kiharcolása érdekében ehhez a végső eszközhöz folyamodunk. Legtöbbször az egység hiányzott belőlünk. Ebben mutattatok példát nekünk..." - szerepel többek között a levélben, amelyet a Kosárlabda Játékvezetők Testületének nemzetközi játékvezetői, köztük Szabó György, a testület elnöke írtak alá.

A vízilabda-elnökség csütörtökön ülésezik legközelebb, s a hírek szerint addig a tiltakozó játékvezetők nem terveznek semmifajta demonstrációt, mert további esetleges lépéseiket a szövetség vezérkarának őket érintő döntéseitől teszik függővé.