Vágólapra másolva!
2006-ban ismét a legjobbak között szerepelhet Norvégia jégkorong-válogatottja, amely az utolsó fordulóban 5-0-ra győzött Japán ellen a divízió I-es világbajnokság debreceni A csoportjában, s ezzel az első helyen zárt. A kiesési rangadón Nagy-Britannia alaposan, 10-0-ra elpáholta Kínát, az ázsiai együttes így egyéves átszállójeggyel jövőre ismét a harmadosztályban folytatja.

Pincési László helyszíni tudósítása Debrecenből

Divízió I-es jégkorong-vb, A csoport
Japán - Norvégia 0-5 (0-1, 0-2, 0-2)
v.: Guy Pellerin (kanadai)
gól: Thoresen (5.22), Marthinsen (35.10, 59.00), Vikingstad (36.31), Marius Trygg (52.02)

Presztízs és feljutás - e két eszme szellemében lépett pályára a divízió I-es jégkorong-világbajnokság debreceni csoportjának utolsó fordulójában a japán és a norvég válogatott. A szombati első összecsapás a skandinávok számára a végső dicsőséget jelenthette, ehhez mindössze pontot kellett szereznie a távol-keleti gárda ellen.

"Egy mindenkiért, mindenki egyért" - állt a dumas-i jelszó az egyik japán zászlón, amelyet éppen nem anyanyelvükön feliratoztak az ázsiai drukkerek, az öt szurkoló nem is csalódhatott az akaratban. A tudás azonban a másik oldalon állt, az első harmadban mindössze négy lövés érkezett Grotnes kapujára, különösebb veszély nélkül.

A hatodik percben Keller kiállítását Thoresen használta ki, majd a legveszélyesebb japán "akció" során Tecuja Saito emberhátrányban majdnem buliból ütött gólt. A hajrában még Hansen ziccerét fogta Haruna kapus, húsz perc után megérdemelt volt a norvégok vezetése.

Lendületesen kezdte a második harmadok Japán, eredményességgel mégsem párosult a lelkesedés. Nemcsak a védelmek stabilitása, a támadók vérszegénysége is hozzájárult ahhoz, hogy Kamino , illetve Myrvold egy-egy lövésén kívül "félidőig" nem alakult ki igazi helyzet egyik kapu előtt sem.

A 30. és a 34. perc között aztán Norvégia emberelőnyös helyzethez hasonlóan kapujához szegezte a rivális, Ask közeli lövését védte Haruna, majd amikor Kavasima révén megvalósult ténylegesen az emberfór, Ask zseniális átadását Marthinsen a kapu jobb sarkánál állva paskolta a hálóba (0-2).

Másfél perc sem telt el, Hallem és Vikingstad lemásolt az előbbi produkciót, jelezve, egyszerű játék a jégkorong (0-3).

A harmadik játékrész eleji korcsolyaversenyt Thoresen unta meg először, de próbálkozása csupán a kapuvasig jutott el. Az 51. percben Marthinsen került a kapuba, miután szólóját a kivetődő japán kapus kamikáze-becsúszással akadályozta meg. Hogy végül miért Csiba jutott a kiállítás sorsára, az már a kanadai bíró titka marad... Marius Trygget nem zavartatta magát, inkább négyre növelte a norvég előnyt (0-4).

Egy perccel a lefújás vége előtt Marthinsen állította be az 5-0-s végeredményt, győzelmével Norvégia öt mérkőzésből kilenc pontot szerezve (csupán Magyarországot nem tudta legyőzni) a csoport élén zárt, s jövőre ismét a legjobbak mezőnyében bizonyíthat.