Vágólapra másolva!
Utoljára talán a 2002-es világbajnokságon uralkodott olyan hurráhangulat a magyar jégkorongsportban, mint a hétfői nap után Debrecenben. Három évvel ezelőtt az együttes egy győzelemre állt attól, hogy bombameglepetésként feljusson a legjobbak közé, ám akkor az A csoportos tagság Dániának jutott.

Az idei divízió I-es világbajnokság előtt Pat Cortina szövetségi kapitány úgy vélte, a csapat papírforma szerint a harmadik helyre érhet oda, Norvégia és Japán ugyanis elvileg erősebbnek tűnt. Aztán eltelt a vébé első két napja, s Magyarország nemhogy nem kapott ki két riválisától, de három pontot szerzett is ellenük. Az ázsiaiak elleni 3-0-s siker már több mint bravúr: világszenzáció.

Magyar válogatott még sohasem győzött le a világranglistán ennyire előkelő helyen szereplő csapatot (Japán a 15. jelenleg), a két mérkőzés után akár álmodozni is lehet.

Cortina kapitány főleg Szuper Leventét méltatta, aki Norvégia ellen is remekelt, a japánoknak azonban szó szerint kivédte a szemét: a kapujára érkező 33 lövést ugyanis hárította.

"Egyértelmű, Levente bravúrjai nagyban hozzájárultak sikerünkhöz, de úgy gondolom, ő még a mostani teljesítményét is felül tudja múlni. Azt hiszem, ez volt a legjobb mérkőzésünk, amióta én irányítom a nemzeti csapatot, persze Japánt legyőzni úgy, hogy gólt sem kapunk, csak a legjobb játékkal lehet."

Mark Mahon, a japán együttes kanadai vezetőedzője csak gratulálni tudott a látottakhoz: "Gratulálok a magyar csapatnak, kiváló teljesítményt nyújtottak. Az első harmadban hiába játszottunk nagy fölényben, az emberelőnyöket elrontottuk, újítani pedig már nem tudtunk. A vereség ellenére képesnek tartom csapatomat az első hely kivívására."

Forrás: [origo]

Szuper játék üres lelátók előtt

Ami a továbbiakat illeti, a magyar csapat kedden megérdemelt pihenőjét tölti, majd szerdán egy könnyedebb mérkőzés vár Ocskayékra, ami nem azt jelenti, hogy félvállról kellene venni a Kína elleni csatát. Az ázsiai együttes azonban a látottak alapján nem képvisel komoly erőt, olyannyira nem, hogy pénteki ellenfelünkkel, Nagy-Britanniával minden bizonnyal a kiesés elkerüléséért vív majd hatalmas küzdelmet.

Szombaton zárásként Lengyelország következik, az eddig százszázalékos gárdáról sok mindent nem lehet elmondani, hacsak azt nem, hogy éppen az említett sereghajtókat győzte le könnyedén, de egyáltalán nem meggyőző produkcióval.

A papírforma alapján most a magyar és a norvég gárda tűnik a legjobbnak, ha a hátralévő három fordulóban mindkét válogatott nyer, akkor pontazonosság esetén a gólkülönbség dönt majd az első hely sorsáról. Azaz nem elég nyerni a továbbiakban, minden találatnak sorsdöntő szerepe lehet az A csoportba kerülésért.

Ami a statisztikákat illeti, a pontlistán Ocskay Gábor a 17. két góljával, Ladányi Balázs pedig a 19. egy góljával és egy gólpasszával.

A legtöbb büntetést eddig a norvég Morten Ask mutatta fel, két meccsen 16 percet kellett kihagynia, nem panaszkodhat a 12 perces büntetéssel második Palkovics Krisztián sem, míg Horváth András 10 percével a hatodik a cseppet sem előkelő rangsorban.

A kapusok között a legjobb védési hatékonyságot a britek ellen hibátlanul teljesítő lengyel Rafal Radziszewski mutatta fel eddig, Szuper Levente 97,5 százalékkal a második.

Pincési László