Vágólapra másolva!
Mind a négy magyar csapat bizakodva várja a nőikézilabda európai kupák elődöntőinek első mérkőzését. A Bajnokok Ligájában a Dunaferr a dán Slagelsével, az EHF-kupában a Győri Graboplast ETO a német Leipziggel, az FTC és a Cornexi pedig egymással játszik a döntőbe jutásért.

A hosszú hétvége már pénteken megkezdődik, hiszen az EHF-kupában a Cornexi-Alcoa-HSB Holding ekkor fogadja a Ferencvárost. A párharc esélyese a fővárosi gárda, ám nem mehet biztosra, már csak azért sem, mert az utolsó, március 30-i bajnoki összecsapáson a székesfehérváriak nyertek 30-26-ra. (Október 30-án a Népligetben 31-23-ra a zöld-fehérek győztek). Az FTC-nél problémát jelent a szakosztály rossz anyagi helyzete is, de - amint Németh András edző elmondta - ezzel most nem foglalkoznak a játékosok, már a dán GOG Gudmét is ilyen légkörben ütötték el a négy közé jutástól. Barna Éva és Laluska Eszter sérült, ők nem léphetnek pályára.

"A Cornexi története legnagyobb lehetősége előtt áll. Csak a Ferencváros elleni párharcra készülünk, és bízunk szurkolóinkban" - mondta Szabó Edina edző. Gond, hogy Csernus Krisztina - éppen a Ferencváros elleni NB I-s összecsapáson - térdszalagszakadást szenvedett, így számára véget ért az idény.

Az EHF-kupa négyes mezőnyének harmadik magyar gárdája, a Győri Graboplast ETO KC remek főpróbát tartott a német HC Leipzig elleni vasárnapi csata előtt, hiszen története első Magyar Kupa-sikerét aratta vasárnap a címvédő Dunaferr felett. Az ellenfél magabiztosan vezeti a német bajnokságot, igaz, az ETO is éllovas az NB I-ben. "Nem szabad elbíznunk magunkat. Hiszek abban, hogy a lendületünk megmarad, és magyar házidöntő lesz az EHF-kupában" - mondta Róth Kálmán vezetőedző.

A győriek által az MK-fináléban legyőzött Dunaferr van a legnehezebb helyzetben a négy magyar kupacsapat közül, hiszen a címvédő, világsztárokkal teletűzdelt, s az elmúlt hetekben tovább erősödött dán Slagelse vár rá a Bajnokok Ligája elődöntőjében. A hazájában alapszakaszgyőztes skandináv együttes az utóbbi két évben rendre jobbnak bizonyult a Dunaújvárosnál. Előbb az EHF-kupa döntőjében, amikor is otthon 27-22-re nyert a magyar együttes, majd a visszavágón 27-20-ra kikapott, tavaly pedig szintén a BL-elődöntőjében, akkor Dunaújvárosban 34-29-es sikert követően tízgólos vereség (32-22) következett, ráadásul ismét a magyarok kezdenek hazai környezetben.

"Járna már nekik egy kudarc. Sok felvételünk van róluk, de az az igazság, ilyen improvizatív gárda ellen lehetetlen felkészülni. Minden poszton sztár játszik, s a cserék is kiváló képességűek" - mondta a távirati irodának Kiss Szilárd vezetőedző. Hozzátette: egész héten tudtak a jégcsarnokban felállított pályán edzeni, így "belakták" a termet.

A tréner szerint játékosai gyorsan túltették magukat a győri MK-fiaskón. "Nem igazán lehet megmondani, hogy milyen eredmény lenne jó az első összecsapáson. Volt már rá példa, hogy egy minimális különbségű hazai siker az ellenfelet tette kényelmessé a visszavágóra, míg egy megnyugtatónak tűnő 5-7 gólos győzelem is kevés lehet. A lényeg, hogy a két mérkőzés alapján legyünk jobbak" - fogalmazott Kiss Szilárd.

A három magyar találkozót az MTV, illetve a Sport1 élőben közvetíti.

A magyarok programja (elődöntő, első mérkőzés)
Bajnokok Ligája:
Dunaferr - Slagelse (dán) vasárnap 16.50 (MTV)

EHF-kupa:
Cornexi-Alcoa-HSB Holding - Ferencváros; péntek 18 (Sport1)
HC Leipzig (német) - Győri Graboplast ETO KC; vasárnap 15.30 (Sport1)

Ismét a Slagelsét kapta a Dunaferr nőikézi-csapatasportcsapatkezilabda20050322ismet.html