Vágólapra másolva!
Csupán egyetlen győzelem hiányzik a Dunaújváros-Invitel jégkorongcsapatának, hogy 2002 után ismét megnyerje a bajnokságot. Az Alba Volán-FeVita 3-1-es hátrányban van, vagyis csak akkor lehet aranyérmes, ha sorozatban háromszor nyer a megyei rivális ellen. A következő mérkőzésnek csütörtökön 18 órakor Székesfehérvár ad otthont.

A székesfehérváriak február 17. óta összesen három diadalt értek el, amiből kettő ráadásul hosszabbításos csata volt. A finálé harmadik, hétfői találkozója előtt az Alba Volán utoljára december 15-én nyert alapjátékidőben a Borsodi Ligában.

A címvédő legnagyobb problémája a gólínség: december 5-e óta, azaz 12 mérkőzés alatt összesen 21-szer volt eredményes a gárda, vagyis az átlag csupán 1,75, míg 32 gólt kapott. A trónkövetelő viszont jó formában van, márciusi hat fellépésén ötször nyert, ebből háromszor nem kapott gólt, egyszer szenvedett vereséget, gólkülönbsége 21-9.

A döntőben a tengerentúlról Dunaújvárosba igazolt Szuper Levente 119 lövésből 113-at hárított, ez parádés 95 százalékos mutatónak felel meg, ugyanakkor Budai Krisztián 89 kísérletből 76-szor védett, ez csak 85,4 százalék.

A DAC-Invitel az emberelőnyt is jobban használja ki. Mindkét gárdának az eddigi négy összecsapáson 15 létszámfölényes helyzete volt, a Dunaújváros háromszor (20 százalék), az Alba Volán viszont csak egyszer (6,7 százalék) élt a lehetőséggel.

A fináléban eddig a legtöbb pontot, szám szerint hatot (2 gól, 4 gólpassz) a dunaújvárosi Ladányi Balázs szerezte. Klubtársa, Orsó László a negyedik felvonásban mindhárom találatnál aktív szereplő volt, így most összesen három találat és két előkészítés, azaz 5 pont áll a neve mellett. A legjobb székesfehérvári a magyar ősökkel büszkélkedő, amerikai Roger Holéczy, aki eddig kétszer volt eredményes, és adott egy gólpasszt (3 pont).

Az Alba Volánnak rossz hír, hogy amióta 1999-ben bevezették a négy győzelemig tartó sorozatot, egyetlen csapatnak sem sikerült fordítania 0-2-es, illetve 1-3-as állásból.