Vágólapra másolva!
Csütörtökön óriási érdeklődéssel kísért sajtótájékoztatón mutatkozott be a Budapestre érkezett szlovák hokiválogatott, amely a pénteken kezdődő Pannon GSM nemzetközi jégkorongtorna sztárcsapata lesz. A minden idők legszínvonalasabb hazai válogatott eseményének ígérkező viadalon természetesen a házigazda magyar együttes, továbbá a világ- és olimpiai bajnoki címet védő Kanada (persze nem legjobbjaival), valamint Németország egészíti ki a mezőnyt.

Frantisek Hossa, északi szomszédaink jelenlegi szövetségi kapitánya három sztárjátékosával, Miroslav Satannal (Buffalo Sabres, jelenleg Slovan Bratislava), Jozef Stumpellel (L. A. Kings, jelenleg Slavia Praha) és Lubos Barteekóval (Dinamo Moszkva, L. A. Kings) érkezett a sajtótájékoztatóra. A tréner 2002-ben, a világbajnoki cím megszerzésekor Jan Filc vezetőedző segítője volt, majd a 2003-as vb-bronz és a tavalyi negyedik hely megszerzésekor már ő irányította a szlovák válogatottat.

"Jól emlékszem a 15 hónappal ezelőtt lejátszott Magyarország elleni mérkőzésre, amelyet hatalmas meglepetésre 4-2-re elveszítettünk" - emlékezett a mester, a Budapesten is megcsodálható Marcel Hossa (Ottawa Senators) és a most távol maradó Marian Hossa (Montreal Canadiens) édesapja. "Nem foglalkozom a visszavágás gondolatával, az akkori csapat tulajdonképpen a 23 éven aluli válogatottunk volt, ez a mostani gárda egészen más játékerőt képvisel. Persze még mindig nem a legerősebb együttesünk, a nagyobbik fiam, aztán Pavol Demitra és Michal Handzus vagy éppen Marian Gaborik komoly erősítést jelenthetne. Ezúttal azonban azok jutnak szóhoz, akik ezen a télen még nem kaptak szerepet a válogatottban."

Pat Cortina, a magyar válogatott kanadai-olasz szakvezetője magyarul kezdte mondókáját: "Jó napot kívánok, jégkorongbarátok!" Majd angolul folytatta: "Három nagyszerű csapat lesz itt a Pannon GSM-tornán - önökre bízom, hogy kitalálják, melyik ez a három. És lesz egy olyan, amelyik előbb-utóbb nagyszerű akar lenni. Ez a magyar. Legyünk realisták: nem mi vagyunk az esélyesek, viszont mindent elkövetünk, hogy megszorítsuk a nagyokat. Sokan azt mondják, Kanada meglehetősen gyenge együttessel érkezik, őket esetleg elkaphatjuk. Ezzel azért fenntartással bánnék. Mivel a legtöbb kanadai hokis, aki most helyet kapott a válogatottban, Németországban profiskodik, meggyőződésem, hogy meg fog feszülni a jégen. Tudniillik munkaadóikkal szemben be kell bizonyítaniuk: ők a jobbak. Máskülönben miért szerződtetnék őket a következő szezonban? Szóval, roppant motiváltak lesznek."

Tokaji Viktor, a válogatott és a Dunaújváros 28 éves hátvédje: "Ígérhetem, hogy felvesszük a kesztyűt a világnagyságok ellen, mindhárom mérkőzésbe beleadunk apait-anyait."

Cortinától megkérdezték, ki védi a magyar kaput pénteken, a Kanada elleni nyitányon. "Budai Krisztián vagy Szuper Levente" - hangzott a válasz. "De félre a tréfával: mindketten kapnak legalább egy teljes meccset. És nagyon szeretném, ha pénteken csak egyiküket kellene védetnem. Ez ugyanis azt jelentené, hogy jól véd az illető és nem kell lecserélni."

A sajtóértekezleten a 30 éves Miroslav Satant pénteki századik válogatottsága alkalmával egy hatalmas üveg pezsgővel köszöntötték.

A Pannon GSM-kupa műsora:
péntek
16.30: Németország - Szlovákia
20.00: Magyarország - Kanada
szombat
15.30: Kanada - Németország
19.00: Magyarország - Szlovákia
vasárnap
15.30: Németország - Magyarország
19.00: Kanada - Szlovákia

A szlovák válogatott 2002-ben világbajnok 12 játékosa: Rastislav Stana, Peter Smrek, Ladislav Cierny, Martin Strbak, Miroslav Satan, Jozef Stumpel, Vladimir Orszagh, Ladislav Nagy, Lubos Bartecko, Robert Petrovicky, Peter Pucher és Rastislav Pavlikovsky. Hárman a januári, székesfehérvári Kontinentális-kupán győztes zólyomi csapatnak is tagjai voltak: Karol Krizan, Orszagh és Cierny.

Ch. Gáll András