Vágólapra másolva!
Világsztárok nélkül érkezik a kanadai jégkorong-válogatott a február 11. és 13. közötti budapesti Pannon GSM-kupára. A keretben négy olyan hokis található, aki az NHL előző idényében pályára lépett, s összesen tizennégyen szerepeltek már a világ legerősebb bajnokságában.

Az aktív NHL-esek közül a kapus Steve Passmore (Chicago Blackhawks), illetve a Boston Bruins ponterős hátvédje, Andy Delmore emelhető ki. Rajtuk kívül Mike Green (New York Rangers) és Jame Pollock (St. Louis Blues) játszott a liga 2003/04-es évadjában.

Négyükön túl Drew Bannister, Justin Kurtz, Darren Van Impre, Andy Schneider, Chris Herperger, Bryan Adams, Brad Tapper, Glen Metropolit, Mike Maneluk és Chris Joseph szolgált már NHL-es klubban. Utóbbi már veteránnak számít, 14 idényt húzott le a tengerentúlon, 510 mérkőzés van a háta mögött, most viszont már Németországban légiós.

Az edző, Marc Habscheid is volt NHL-es: az Edmonton Oilers, a Minnesota North Stars, a Detroit Red Wings és a Calgary Flames alkalmazottjaként 345-ször lépett jégre, majd Európában szerepelt, és 1995-ben vonult vissza.

Ez a kanadai csapat közel hasonló játékerőt képvisel, mint a tavaly február 3-án, Székesfehérváron a hazaiakat nagy nehezen 5-4-re legyőző alakulat - abból a gárdából egyébként négyen (Van Impe, Ryan Gardner, Metropolit és Maneluk) lesznek most is jelen -, azonban nyomaiban sem emlékeztet arra az együttesre, amely tavaly és tavaly előtt világbajnok, 2002-ben olimpiai aranyérmes és 2004-ben Világkupa-győztes lett.

A Pannon GSM-kupán résztvevő szlovákok kedden tették közzé keretüket, amelyben több világsztár (például Miroslav Satan, Josef Stümpel, Vladimír Országh, Lubomir Visnovsky, Ladislav Nagy és Lubos Bartecko), összesen 14 NHL-es és - átfedésekkel - 13 világbajnok kapott helyett. A németek már másfél hete ismertették az utazók listáját, azon két aktív NHL-es, az All Star-csatár, Marco Sturm és Jochen Hecht neve szerepel. A csapatban összesen öt hokisnak van tengerentúli múltja.

A magyaroknál három hokisnak van köze az NHL-hez: Gröschl Tamást 1999-ben az Edmonton, Vas Jánost pedig 2002-ben a Dallas Stars választotta ki, azonban egyikük sem kapott szerződést. A jelenleg a Dunaújváros-Invitel csapatát erősítő Szuper Levente viszont már volt a Calgary és a St. Louis alkalmazottja, de eddig csak a tartalékok között játszhatott.