Vágólapra másolva!
Aki látta a MiZo-Pécsi VSK csütörtöki, 68-64-es győzelmét a spanyol Ros Casares Valencia ellen a női kosárlabda Euroliga B csoportjának hatodik fordulójában, az sokáig nem fogja elfelejteni a mérkőzést. Ennél jobban nőikosárlabda-klubcsapatok aligha játszhatnak, mint ahogy a két kiváló csapat brillírozott. Ha valaki kételkedett volna abban, hogy a baranyaiak a 2004-2005-ös sorozat egyik nagy esélyesei, annak most eloszlottak a kételyei.

"A kezdőötösök tagjait, ha egyenként összehasonlítjuk, négy helyen biztosan a vendégek voltak a jobbak. Mégis mi győztünk. Valószínűleg ezért csapatjáték a kosárlabda, ezért más minőség a csapat az egyének matematikai összegéhez képest" - szögezte le Rátgéber László, a pécsiek szakvezetője.

- A rémületes kezdés pillanataiban, amikor 8-0-ra elhúzott az ellenfél, mi jutott az eszébe?
- Az, hogy akár ki is kaphatunk. De mivel ugyanolyan gyorsan egyenlítettünk, mint ahogyan hátrányba kerültünk, gyorsan elhessegettem a gondolatot. Még időt sem kértem!

- Azért a 9/18-as triplaszázalék is kellett a felzárkózáshoz, meg a végső győzelemhez.
- Persze, és azt is tudom, nem fogunk mindig 50 százalékos pontossággal célozni a hármasvonalon túlról, Korie Hledének nem fog mindig bemenni valamennyi hárompontosa. És azt is tudom, hogy ha ezt a meccset Valenciában játsszuk, valószínűleg nem mi győzünk.

- Miért, ennyire segítették a Pécset a bírók?
- Dehogy, ellenkezőleg! Szerintem inkább bennünket sújtottak. De idegenben azért mindig rosszabb kosarazni, mint otthon.

- Olykor az volt az ember érzése, hogy Valdemoro és Holdsclaw egy-egyeznek, a Pécs pedig csapatjátékot játszik.
- Nézze, a világ egyik legjobbjának tartott amerikai Holdsclaw, a "női Jordan" és az egyik legkiválóbb európai kosaras, a spanyol Valdemoro együtt 36-szor dobta rá a labdát a kosarunkra. Ez óriási szám. Azt tudtam, hogy ők legalább 20-20 pontig jutnak, és így is történt. Az amerikai 23-at, a spanyol 21-et szerzett. A többieket viszont kizártuk a játékból.

- Hogyan halad a csapatépítéssel?
- Nincs okom panaszra, már csak Szakács Ildikó sérült, a többiek bevethetők. Persze igazán éles meccseken csak egy hét-nyolc tagú rotációval számolhatok, ez az igazság. Azt azonban szeretném megjegyezni, hogy amikor például a Szegedet hatvan ponttal verjük, akkor a sajtó - és ebben a pécsi sajtó is benne van - azon lamentál, hogy milyen gyenge a magyar bajnokság. Nem azon, hogy adott esetben milyen jól játszott a Pécs. Nézzük meg a magyar férfibajnokságot: az egyetlen vereséggel éllovas Debrecen még meccset sem tudott nyerni az ULEB-kupában. Amiben még csak nem is a bajnokok indulnak... Hát ha a női bajnokság gyenge, akkor milyen a férfiaké?!

Ch. Gáll András