Vágólapra másolva!
Európa-bajnoki felkészülési mérkőzésen, nagy csatában, változatos összecsapáson Sirina kiváló kapusteljesítményének köszönhetően 33-30-ra nyert a magyar nőikézilabda-válogatott Szlovénia ellen.

Nézze meg képgalériánkat!

felkészülési mérkőzés
Magyarország - Szlovénia 33-30 (17-17)
Zalaegerszeg, 2000 néző
v.: Horváth, Marton
gól: Balogh 7, Görbicz 5, Ferling 4/2, Siti E. 4, Kulcsár 4, Radulovics 3, Kirsner 2, Pigniczki 2, Farkas Á. 2, illetve Freser 6, Ceckova 5, Oder 5/1, Gyerepaszko 4/3, Ilic 3, Kurent 3, Ciora 2, Cerar 1, Pus 1
hetes: 3/2, illetve 5/4
kiállítás: 4, illetve 4 perc

Második hetéhez érkezett a magyar nőikézilabda-válogatott Európa-bajnoki felkészülése, amelynek végső szakaszában Zalaegerszegen Szlovénia legjobbjai ellen mérkőzött meg a Kiss Szilárd vezette csapat. A felújított csarnokban ugyan még akadtak kisebb hiányosságok, de összességében nagyon jó munkát végeztek a helyi szervezők.

A csapatból ezúttal kimaradt a sérüléssel bajlódó Tóth Tímea mellett Nagy Ivett, Szrnka Hortenzia, Siti Beáta, Lovász Zsuzsanna és Sugár Tímea, ők a nehezen megtelő nézőteret "erősítették". Az ellenfélnél meglepetésre feltűntek a spanyol légiósok, noha szlovén lapoknak még azt nyilatkozta Robert Begus kapitány, hogy sem Ilicre, sem Pleskóra nem számíthat.

A találkozót egy ősbemutató előzte meg, Szikora Róbert és az R-GO-gidák előadásában meghallgathatták a résztvevők a kontinensviadal hivatalos dalát.

Mindkét együttes nyitott védekezéssel kezdte az összecsapást, a magyarok 3-2-1-es rendszeréhez képest kicsit zártabbnak tűnt a vendégek formációja, ahol Kurent zavarója mellett középen még ott tornyosult a Gyerepaszko, Freser kettős.

Görbicz, majd Kirsner találatával gyorsan 2-0-ra alakult az eredmény, a 6. percre pedig Balogh duplájával már 5-2-ra módosult az állás. A gyors ellentámadások, és a szélsők aktivitása ellensúlyozta az átlövők szerény kezdését, Radulovics ráadásul első büntetőjét a kapusba bombázta. A nyolcadik perc elején Begus időt kért, 7-3-ról 8-7-re feltornázta magát csapata, köszönhetően Stefanisin remeklésének a kapuban.

Olyannyira sikerült a feltámadás, hogy a 17. percben Ilic előbb egyenlített, majd Pus és Kurent 11-9-re megfordította az állást. Kiss Szilárd nem is hagyhatta szó nélkül a csapnivaló 2-8-as szériát, ő is megpróbálta egy perc alatt felrázni tanítványait.

Irányítóposzton behozta Görbicz helyett Siti Esztert, a Győr klasszisa két pompás gólja mellett ugyanis támadásban elkövetett pár buta hibát, ami labdaeladással párosult. Pálinger helyére is érkezett Sirina, akit Oder egy pimasz ejtéssel avatott fel (10-12).

Nem akart a védekezés összeállni, még a szlovének belső, nagydarab emberei is mozgékonynak tűntek, Radulovics például a 25. percig nem is tudott lövőhelyzetbe kerülni, akkor szélről szerezte első találatát. S ha egy üzlet beindul: Bojana újabb gólja már 10 méterről zúgott a bal felsőbe, Kirsner még a kapust is lefutotta egy gyors indításnál, az utolsó négy percnek 15-15-ről vágtak neki a csapatok, a félidő pedig 17-17-tel zárult.

A félidőben Kiss Szilárd rendezte a sorokat, a csapat visszaállt a hatosfalra, Középen Farkas és Kindl jól szűrte meg a támadásokat, a labdaszerzésekből pedig Pigniczki bizonyult eredményesnek. Rövid időre helyreállt a mérkőzés elején már látott "rend", a kétgólos előny, ám a 38. percben Ceckova révén ismét sikerült egyenlíteni (22-22).

Jött a Farkas-Görbicz tandem, két jó passz, két gól - a győri játékos ezúttal szokatlan szerepkörben, Kirsner helyén, a balszélen tűnt fel. 25-23-nál kicsit megállt az idő, Sirina és Stefanisin kapusbemutatóját Gyerepaszko törte meg egy gyilkos bombával. Ahogy a védekezés összeállt (és Sirina is bravúrt bravúrra halmozott), úgy szép lassan a támadójáték hatékonysága is állandósult, Siti közbelövései, Balogh góljai a hajrára komolyabb előnyt kovácsoltak (31-28).

Az utolsó öt perc magyar emberelőnnyel indult, ezt Görbicz és Balogh is kihasználta, eloszlatva ezzel az utolsó pillanatok izgalmát. Nyögvenyelős mérkőzésen egy erős szlovén csapat ellen végül 33-30-ra nyert Magyarország, s nagyobb önbizalommal várhatja a pénteki, immáron zárt kapus "visszavágót".

Kiss Szilárd szövetségi kapitány: "A csapat első félidei játékával kevésbé voltam elégedett, javulnunk kell még támadásban és védekezésben egyaránt. Nagyon jó együttest sikerült legyőznünk, gondolom, pénteken próbálnak majd visszavágni."

Balogh Beatrix: "Jól érzem magam, mert nyertünk. Jól kezdtünk, de sajnos a védekezésünk szétesett, s támadásban pontatlanok voltunk. A második félidőben mutatott játékáért dicséretet érdemel a csapat, Sirina nagyon jól védett."

Robert Begus, szlovén kapitány: "Kiváló mérkőzést vívtunk, amely már hasonlított az Eb hangulatához. Csapatom mindkét félidő elején rosszul kezdett, ez a nagyon jó magyarok ellen nem engedhető meg."

Pincési László