Vágólapra másolva!

Pólóelnökségi válaszok a bírálatokra

A december 5-i választások előtt álló honi vízilabda-társadalom különböző pólusainak hol nyílt, hol burkoltabb "korteshadjáratában" ezúttal a szövetség elnöksége "kért szót", sajtóbeszélgetésen adva választ a testületet ért bírálatokra.

A tisztéről pár hete lemondott eddigi gazdasági alelnök, a Domino-BHSE szakosztályát irányító Bognár Zsigmond fémjelezte ellenzék kritikáját határozottan és egyöntetűen utasította vissza a keddi összejövetelen a szövetség elnöke, Martin György és az általa négy éve vezetett testület - ahogy az elnök fogalmazott: - "meghatározó, véleményformáló tagjai". Köztük a háromszoros olimpiai bajnok, a válogatottat szakvezetőként is ötkarikás aranyéremig vezető élő legenda, Gyarmati Dezső.

Martin elöljáróban felelevenítette a 2001-es, budapesti Eb-t, amelynek megrendezése nemzetközileg is elismerést vívott ki. S bár nem az elnökség vízilabdázik, a testületnek is szerepe volt abban, hogy a női válogatott Eb-aranyat és -ezüstöt, Világkupa-elsőséget szerzett, a férfi együttes pedig világ-, Európa-bajnoki s Világliga-győzelmek után, sydneyi címét megvédve, a 2004-es nyári játékokon újfent olimpiai bajnok lett.

Az elnök mindenekelőtt azt a vádat verte vissza, hogy a szövetség állami támogatásra építené a gazdálkodását, mondván, hogy az MVLSZ idei 340-350 millió forintos költségvetéséből mintegy 80 milliós részt vállal az állam, miközben az elnökség az elmúlt négy évben összesen 1,3 milliárdnyi szponzori pénzt szerzett. Ezzel összefüggésben is fura állításnak minősítette, hogy a szövetség "túlmenedzseli" a válogatott csapatokat, hiszen ez a támogatás az eredményekben folyamatosan visszaköszön.

Hasonló határozottsággal vetette el azt a kritikát, hogy elhanyagolnák az utánpótlást. Bizonyítékként sorolta a Sulipóló rendszerének működését, azt, hogy évek óta országszerte 350-390 iskolai csapat vesz részt a diákok bajnokságában. Arra is felhívta a figyelmet, hogy mióta ők vannak hivatalban, a vidéki bázisok tovább erősödtek, s az utóbbi két esztendőben 48 csapattal 24 új szakosztály alakult. Az utánpótlást illetően még elhangzott, hogy Balatonfüzfőn már működnek általános iskolai pólós osztályok, amelyekből több száz nebuló kerül ki rövid idő alatt, s hogy további három regionális központ is beindult Kazincbarcikán, Pécsett és Hódmezővásárhelyen.

Az az állítás sem állja meg a helyét - szögezte le Martin György -, hogy nem támogatják a klubokat, hangsúlyozva, hogy a kezdeti 15 millió után például 2002-ben már 50 milliót adtak, s jelenleg a szövetségi költségvetés 15-20 százalékát teszi ki az a summa, amennyivel a pólós klubok költségeihez hozzájárulnak, s ezt a gyakorlatot ezután is fenn kívánják tartani.

Bordás György, a szövetség alelnöke, az egyik legfőbb szponzor, az ING Biztosító Rt. első embere a sajtóbeszélgetésen bejelentette, hogy a szövetség gazdálkodása nem lesz deficites, az év végére nullszaldósra fogják hozni a költségvetést, mert nem akarják "mínusszal átadni a pénztárkulcsot" a leendő új elnökségnek.

Amely persze a "régi" is lehet, mert ahogy a leköszönő elnökség jelenlévő tagjai egybehangzóan megfogalmazták: büszkén, emelt fővel távozhatnak, s nyilvánvalóan abban a reményben is, hogy a decemberi választó közgyűlés - az ellentábor kritikáival szemben - méltányolja majd a 4 évi eredményes tevékenységüket.