Vágólapra másolva!
Ötödik bajnoki meccsén ötödik győzelmét aratta a Debreceni Vadkakasok férfi kosárlabda-csapata, s már csak egyedül áll veretlenül az NB I-ben. Szombat estig a másik veretlen gárda az Albacomp volt, ám az egykori NBA-sztár, Robert Reid dirigálta "cívisek" éppen Székesfehérváron aratták ötödik sikerüket. A vendégek olykor káprázatosan kosaraztak, s a szlovák-ugandai Toya, a szlovén Horvat, a bosnyák Bukva és a magyar - de hivatalosan az olasz Benetton Treviso tulajdonát képező - Lóránt vezérletével leiskolázták ellenfelüket.

Albacomp - Debreceni Vadkakasok 83-95 (22-29, 20-22, 19-20, 22-24)
Alba Regia csarnok, 2400 néző. Vezette: Vigh, Benczur
Albacomp: Spivey 18, Cvitkovkis 7, Younger 17, Góbi 12, Nisavic 21
csere: Gáspár 0, Bódi 8, Stulga 0
Debrecen: Horvat 22, Lee 9, Szendrei 4, Bukva 15, Toya 21
csere: Lóránt 13, Wylie 8, Tóth G. 3, Trummer 0, Puskás 0.

Robert Reid - aki 1981-ben és 1986-ban a Houston Rockets kulcsembereként két NBA-döntőt játszott - sajátosan készítette fel csapatát a nagy rangadóra: kezdőötöse az Albacomp szerepét játszotta az utolsó edzéseken úgy, hogy Lee volt Spivey, Szendrei pedig Younger.

A 203 centis tréner azonnal felhívta magára a figyelmet, amint tíz perccel a feldobás előtt bejött a csarnokba. Aztán ahogy elkezdődött a játék, cseréivel még inkább kiérdemelte a publikum és a szakma ámulatát. Ugyanis teljes sort cserélt, de nyugodtan tehette, hiszen tíz bevethető kosarassal rendelkezik, szemben a roppant kurta cserepadra számító Farkas Sándorral, az Albacomp mesterével.

A vendégek hamar elhúztak, mert Toya szédületesen játszott: zsákolt, triplát dobott, s ha kellett - amikor Lee nem volt a pályán -, akkor zseniálisan irányított. Horvat dobásai is kezdtek bejönni, Szendrei a palánkok alatt "takarított", s akadtak mesés indításai is az Oklahoma Universityn végzett center-bedobónak.

A fehérváriak 10-9 után már egyszer sem tudták átvenni a vezetést, a leginkább akkor zárkóztak fel, amikor 22-34 után egy 13-2-es sorozattal 35-36-ra alakították az eredményt.

A két játékvezető, Vigh és Benczur nem jeleskedett, egy alkalommal Szendrei ellen teljesen indokolatlanul támadó hibát fújtak, aki ezen annyira "berágott", hogy az ellentámadásnál némi szóváltást követően alaposan mellbe taszította Bódit.

Egy pillanatig úgy tűnt, megismétlődik az éjszakai, detroiti tömegbunyó, de szerencsére Szendrei lehiggadt, s bár a nézőtérről papírgalacsinokkal dobálták, nem tört ki balhé. Az egykori válogatott focikapus fia mindenesetre megkapta negyedik személyijét, majd ráadásként egy technikait beszedett, s ekként kipontozódott, be is vonult az öltözőbe.

A csapás nem viselte meg a Vadkakasokat, gyorsan húszpontosra duzzasztották a különbséget, és végül simán győztek. A remek védekezés és Toya klasszisjátéka (21 pont, 9/10 mezőnyből, 3 labdaszerzés, 7 gólpassz) voltak a siker fő összetevői.

Robert Reid, a vendégek mestere: "Utolsó edzésünkön Lee-t kivettem a csapatból, hogy megnézzem, hogyan oldják meg a fiúk a helyzeteket, ha nem tudnak Patrickre támaszkodni. Az elmúlt két évben ez Lee csapata volt, most viszont Debrecen csapata. Óriási különbség! Egészen más a játékosok hozzáállása. Megpróbálom megtanítani a fiúknak, hogy védekezéssel lehet meccseket nyerni. Elkapjuk az ellenfél torkát, és megfojtjuk. Persze nem szó szerint. Nézze a statisztikát: negyedenként 22, 20, 19 és 22 pontot engedélyeztünk az ellenfélnek. Ha nem tud felmenni 26-28 pontig, akkor nyerési esélyünk van."

- Mit szól ahhoz, hogy Szendreit voltaképpen kiállították?
- Mit? Azt, hogy ez nagyszerű! Mármint, hogy Józsi nem hátrált meg. Mindig jegyezze meg az ellenfél: ha belekötnek a játékosainkba, akkor pórul járnak. Több mint tíz évet játszottam az NBA-ben, és nem egyszer Michael Jordant vagy Larry Birdöt fogtam. Sokszor szigorúan. És sokszor tudtam, hogy akár verekedés is lehet a dologból. De sohasem hátráltam meg. És ezt tanítom a játékosaimnak is! S különben is: Józsit kiállították, de Lóránt bejött a helyére, és ugyanolyan jól játszott!

Ch. Gáll András