Vágólapra másolva!
A negyedik fordulóban is remekeltek a magyarok az olasz vízilabda-bajnokságban. A góllövőlistát vezető Varga Tamás egy hármast lőtt a Nervi színeiben a ligúr csapat Civitavecchiában aratott győzelme alkalmával, miként "Csuvi" egykori vasasos klubtársa, az ugyancsak athéni olimpiai bajnok Madaras Norbert is háromszor volt eredményes a Pro Reccóban, az Ortigia ellen (21-4). Hosnyánszki (Florentia) ezúttal kétszer volt eredményes.

Eredmények:
A csoport:
Lottomatica Posillipo - Bissolati Cremona (Varga Zsolt 1) 10-7

B csoport:
Civitavecchia - Nervi (Varga Tamás 3) 8-10
Pro Recco (Madaras 3) - Ortigia 21-4

C csoport:
Brescia - Bogliasco 25-11
Chiavari - Palermo 14-7

D csoport:
Catania - Savona (Märcz 1) 5-6
Camogli - Florentia (Hosnyánszki 2, Kádár 1) 11-13

Varga Tamás, a 29 éves olimpiai bajnok hátvéd vezeti 16 találattal a góllövőlistát, a 15 gólos Sapic (Savona) előtt. A kétméteres klasszis Civitavecchiából a Genovához tartozó Nervi felé, az autóbuszból nyilatkozott az [origo]-nak.

- Tudja, hogy ön lőtte a legtöbb gólt az olasz ligában?
- Fogalmam sem volt, ezzel nemigen törődöm. Csak az a lényeg, hogy győzzünk.

- Ez eddig négyből háromszor sikerült, és a nagy esélyes Pro Recco ellen sem vallottak szégyent.
- Nem bizony, a második fordulóban találkoztunk velük, és 6-6-ig együtt haladtunk. Azt is írta a sajtó, hogy "Szuper Nervi, ideges Recco".

- A statisztikákból az tűnik ki, hogy öntől várják a gólok zömét.
- Így volt ez a Vasasban is, nem új nekem ez a szerep, egyedül a válogatottban kell bekkelnem. De hát ott ez a dolgom, ezzel tudok a csapat hasznára lenni.

- Nem egyszemélyes csapat egy kicsit a Nervi?
- Szó sincs róla! Nálunk véd a horvát válogatott világklasszis kapusa, Frano Vican, akinek alig lehet gólt dobni. Nem véletlen, hogy megengedhetjük magunknak a zónavédekezés luxusát. Aztán ott van a 150-szeres horvát válogatott Alen Boskovic - ő is dubrovniki, mint Vican -, akitől csodálatos labdákat kapok, csak be kell lőnöm a helyzeteket. És ne feledkezzünk meg Matteo Astaritáról sem, erről a 19 éves, hatalmas tehetségről, akinek a remek balkezéről a magyar junior válogatott játékosai is tudnának mesélni.

- Egyszóval jól érzi magát Nerviben?
- Remekül. Edzőnk, Chicco Sciacero nagyszerű szakember, de talán még nagyszerűbb ember. Valószínűleg bejutunk a felsőházba, ami egy ilyen középcsapattól szép eredmény. És ott igyekszünk borsot törni a nagyok orra alá.

- Befejezésül: melyik a jobb bajnokság, az olasz vagy a magyar?
- Az olasz. Itt minden csapatban játszik három külföldi sztár, több az igazán jó gárda, mint nálunk. Ezt el kell ismerni - nyilván a jobb anyagi körülmények magyarázzák.

Ch. Gáll András