Vágólapra másolva!

Veszélyben a szerb kézisek Eb-szereplése

Továbbra sincs szövetségi kapitánya a szerb-montenegrói nőikézilabda-válogatottnak. A szakági szövetség igazgatóbizottsága november 5-i, pénteki ülésén létszámhiány miatt nem került sor az új szelektor kinevezésére, s így jártak hétfőn is, amikor szintén nem volt ki a létszám. Az EHF már megfenyegette a szövetséget, miután a 24-es keret névsorát le kellett volna adni.

Komoly veszély fenyegeti a szerb-montenegrói nőikézilabda-válogatott Európa-bajnoki szereplését, miután egyelőre nemhogy csapatot nem sikerült hirdetni, még kapitánya sincs az együttesnek. Az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) már komoly felszólító levelet küldött Bécsből, hiszen a kontinensviadal résztvevőinek le kellett adni a 24-es keret névsorát.

A válogatottnak hamarosan meg kell kezdenie a felkészülést a Magyarországon december 9-19. között megrendezendő Európa-bajnokságra, melyen a zalaegerszegi B csoportban Oroszország, Szlovénia és Horvátország lesz az ellenfél.

"Megkaptuk az EHF levelét, válaszunkban megértésüket kértük a kialakult helyzet miatt. Sajnos az utóbbi két elnökségi ülésen nem tudtunk határozni a kérdésben, ugyanis kevesen voltunk, így nem volt határozatképes a testület" - nyilatkozta a Pobjeda című napilapban Zoran Radojicic, a Szerbia-Montenegrói Kézilabda Szövetség elnöke.

A lap úgy tudja, a hét végére talán sikerül kiválasztani a kapitányt: a szövetség jelöltje a Svetislav Jovanovic, Dusko Milic kettős, míg a szerbek Mile Isakovicot szeretnék a nemzeti csapat élén látni. (Korábban felmerült, hogy a Slagelse edzője, Anja Andersen lesz az új szelektor, de végül megrekedtek a tárgyalások.)

A kettős jelölés a szerb és a montenegrói ellentétekből ered, a hét végén például az EHF ülésén elfogadták Montenegró kérését, miszerint a jövőben különálló szövetségként szeretne részt venni az európai kézilabdaéletben. Kiválásukkal alaposan meggyengülhet a montenegrói Buducnost Podgoricára (is) épülő közös válogatott. (Ugyancsak felvételét kérte Koszovó, erről az EHF rendkívüli kongresszusa december 18-i, budapesti ülésén dönt.)

A szétválási folyamatot jelzi, hogy tíz nappal azután, hogy kinevezték a szerb-montenegrói kézilabdaligák igazgatójává, Bozidar Djurkovic hétfőn közölte, lemond e posztjáról. Djurkovic úgy értékelt, már az is nagy haditettnek számít, hogy munkatársaival beindították a ligaküzdelmeket, de már a rajton számos klub kilépett a ligákból, rengetek a halasztási kérelem, az egyesületek teljesen felkészületlenek a versenyre, a játékvezetők is sorra mondják le a meccseket, a két tagköztársaság szövetsége pedig továbbra is hadakozik egymással.

Pincési László