Vágólapra másolva!
Ruben Magnano, az olimpiai bajnok, világbajnoki ezüstérmes argentin férfikosárlabda-válogatott legendás szakvezetője elhagyta a nemzeti együttest, és az olasz első ligás Pallacenestro Varese csapatához szerződött. Az 50 éves Magnano 1999 óta töltötte be az argentin szövetségi kapitányi posztot, és e fél évtized alatt az égszínkékeket a világ legjobb válogatottjává fejlesztette.

Az argentinok a 2002-es indianapolisi világbajnokságon a történelemben elsőként győzték le az Egyesült Államok NBA-sztárokból verbuvált válogatottját, majd a döntőben csak szemérmetlen játékvezetői csalással maradtak alul hosszabbításban Jugoszláviával szemben.

Két évre rá, az athéni olimpián már senki és semmi sem állíthatta meg Magnano gárdáját: itt is megverte az amerikaiakat (89-81), majd a döntőben Olaszország ellen megszerezte az olimpiai aranyérmet.

Athén után Magnano és játékosai hősökké váltak hazájukban. A szakember varesei szerződése azt jelenti, hogy Magnano elérkezettnek látta az időt a váltásra - hiszen az utóbbi három év eredményei szinte felülmúlhatatlanok -, ugyanakkor Varesében pénzre is válthatja az utóbbi időben felhalmozott bizalmi tőkéjét.

A Varese gyengén kezdte az olasz bajnokságot, az első nyolc fordulóból ötször vereséget szenvedett, ezért döntött a klubvezetés Giulio Cadeo edző menesztéséről. Az utolsó csepp a nyolcadik fordulóban a Vertical Vision Cantutól hazai pályán elszenvedett 106-71-es veerség volt.

Más kérdés, hogy egyelőre Magnanóval sem megy: vasárnap az Air Avellinótól idegenben 93-80-as vereséget szenvedett az immár 3/6-os mutatóval szerénykedő Varese.

Magnano olimpiai bajnok csapatából már hárman játszanak az NBA-ben: Manú Ginóbili (San Antonio Spurs), Carlos Delfino (Detroit Pistons) és Andrés Nocioni (Chicago Bulls), s biztosra vehető, hogy Dávid Kornél vitoriai klubtársa, Luis Scola - az olimpiai döntő hőse - is hamarosan a tengerentúlra távozik.

Ch. Gáll András