Vágólapra másolva!
Szenzációs eredményt hozott a férfi vízilabda Magyar Kupa első elődöntője az egri Bitskey-uszodában: a Brendon-ZF-Eger csapata 14-13-ra legyőzte a Domino-BHSE öt olimpiai bajnokkal (Benedek, Kiss Gergely, Molnár, Fodor, Vári) vízbe szálló együttesét. Az eredmény még úgy is meglepő, ha tudjuk: a honvédosok olimpiai bajnokai - a felsoroltak mellett a most pihentetett Gergely István kapus és Biros Péter - az augusztus 30-i, Szerbia és Montenegró elleni megnyert olimpiai döntő óta nem edzettek.

A BVSC legjobbjaival "felturbózott" Eger az új bajnokság egyik éremesélyese, Gerendás György vezetőedző a Heves megyei Hírlapnak adott nyilatkozatában minimum az ezüstéremre "taksálta" az együttest. "Óriási jelentősége van ennek a győzelemnek a csapat egri beágyazódása szempontjából. Ma még csak 800 néző, fél ház volt kíváncsi ránk, de bízom abban, hogy a vasárnapi döntőt már telt ház nézi" - hangsúlyozta az [origo]-nak Gerendás, aki nem ülhetett le a kispadra korábbi eltiltása miatt, s még vasárnap sem dirigálhatja az együttest - ezt a feladatot szombaton Tóth Kálmán másodedző látta el.

- Nem volt formán kívül a mostanában a válogatott roadshow-jával elfoglalt ellenfél?
- Érdekel az engem?! Győztünk, és kész!

- Hogyan alakult a mérkőzés?
- Sokáig felváltva vezetett egy-egy góllal valamelyik csapat, a végén sikerült háromgólosra növelnünk az előnyt, amiből egyet megtartottunk a lefújásig.

- Kik voltak a legjobbak?
- Ezt sohasem szoktam méltatni, ha győzünk, mindig a csapat győz. Az első három negyedben Jászberényi Gábor védett, remekül, a negyedikben Szécsi Zoli, a kétszeres olimpiai bajnok. Ő is kiválóan helytállt. A mezőnyjátékosok közül Nyéki Balázs lőtte a legtöbb gólt.

- Mit vár a döntőben?
- Még a mainál is nagyobb csatát. A Vasas nincs leeresztve, ők is nagyon készülnek, teljesen nyílt a döntő kimenetele.

Kovács István, a Domino-BHSE bajnok- és Euroliga-győztes gárdájának edzője nem volt elkeseredett.
- Őszintén: nem kínos egy picit ez a vereség az olimpiai bajnok válogatottal csaknem megegyező Honvédnak?
- Miért volna kínos? Október 4-ig nem is láttak vizet a válogatottjaink, egyetlen közös edzésünk sem volt, a roadshow nem tekinthető felkészülésnek. Megtehettük volna, hogy pihentetjük az olimpiai bajnokokat - közülük csak Biros és Gergely hiányzott, valamint Kovács Olivér -, de játszattuk őket. Megjegyzem, az elődöntőig a sztárjaink nélkül meneteltünk. Igenis, benne volt a pakliban ez a vereség.

- Miért győzött az Eger?
- Mert Gerendás Gyuri az egyetlen nyerő taktikát választotta. Kemény, olykor durva meccs volt - Molnár "Papeszt" verekedésért állították ki végleg, cserével -, s mivel legjobbjaink hat hete nem edzenek, elfáradtak a végére.

- Hogyan tovább?
- Most már tényleg vége az ünneplésnek, az élménybeszámolóknak, hétfőn szigorúan elkezdjük a felkészülést erre a borzasztó hosszú szezonra. Berlinben, a Spandau vendégeként egyhetes edzőtáborral kezdünk.

A második mérkőzésen a Steinmetz-fivéreket felvonultató Vasas végig vezetve nyert az FTC ellen, szintén egy góllal.

Magyar Kupa, elődöntők:
Brendon-ZF-Eger - Domino-BHSE 14-13 (3-2, 4-4, 4-5, 3-2)
Vasas-Plaket - Betonút-FTC 8-7 (1-1, 3-2, 2-1, 2-3)

a vasárnapi műsor:
bronzmérkőzés: Domino-BHSE - Betonút-FTC 14.45 ó
döntő: Brendon-ZF-Eger - Vasas-Plaket 16.45 ó

Ch. Gáll András