Vágólapra másolva!
Szobrot állíttatott Pécs a MiZo-Pécsi VSK kosárlabdacsapat egykori kapitánya, Horváth Judit emlékére; a Kosárlabdázónő című alkotást Toller László polgármester leplezte le a városi sportcsarnok parkjában szombaton.

A mintegy három méter magas, szürke gránit talapzaton álló és dobómozdulatot végző bronzalak Rigó István pécsi szobrászművész alkotása. A Kosárlabdázónő felállítását négy évvel ezelőtt határozták el a baranyai megyeszékhelyen annak kapcsán, hogy 1997-ben tragikus körülmények között, közlekedési balesetben elhunyt Horváth Judit, a női együttes csapatkapitánya.

Az alkotásra sokáig nem volt pénz, így az önkormányzatnak a munkálatok költségeihez a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium, továbbá vállalkozók, magánszemélyek nyújtottak támogatást. Az avató ünnepségnek jó apropót adott, hogy a csapat története során másodszor szerepel Európa négy legjobb együttesének rendezett Euroliga-döntőben, amelynek idei mérkőzéseinek éppen e hét végén Pécs ad otthont.

A szónokok közül ezért többen azt hangoztatták: a város a szoborral nemcsak Horváth Judit emléke, hanem a hosszú évek óta kimagasló eredményeket elérő MiZo-Pécsi VSK előtt is tiszteleg.

A Kosárlabdázónál koszorút helyezett el Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Kékes Ferenc, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke, továbbá sportvezetők, és az elhunyt sportoló egykori csapattársai, barátai is.