Vágólapra másolva!
Kizárta a nőikosárlabda-Euroligából a Jekatyerinburgot a nemzetközi szövetség (FIBA) fegyelmi bizottsága, mivel beigazolódott, hogy a címvédő orosz csapat a mostani sorozatban hamis grúz útlevelekkel szerepeltette két amerikai klasszisát, Yolanda Griffitht és DeLisha Miltont. A Bourges-ban diadalmaskodó pécsiek már hazaérkeztek.

Ez azt jelenti, hogy a negyeddöntőből a Jekatyerinburg riválisa, a cseh Brno 2-0-s összesítéssel jutott a Final Fourba. Az orosz klubot "mellékbüntetésként" 75 ezer eurós bírsággal sújtották. Bodrogváry Iván, a magyar szövetség főtitkára a FIBA-döntést követően a távirati irodának elmondta: arról később születik határozat, hogy a Jekatyerinburg a következő szezonban játszhat-e a legrangosabb európai kupában.

Szerdán mindössze a csapatbusz várta a MiZo-Pécsi VSK női kosarasait Ferihegyen, pedig az előző este Bourges-ban aratott 62-58-as fantasztikus győzelem karnyújtásnyi közelségbe hozta a baranyaiaknak az Euroliga négyes döntőjébe jutást. A Pécs hősei - Branzova, Tranquilli, természetesen Iványi, aztán a váratlan kulcsemberekké előlépett Szakács és Keller - úgy masíroztak ki a váróból, mintha a világ legtermészetesebb dolgát vitték volna véghez a háromszoros Euroliga-győztes otthonában.

"Nem csináltam semmi különöset, csak azt, amit Rátgéber László kért tőlem" - közölte a tíz pontot gyűjtő s a sérült Chantelle Andersont feledtető Keller "Mackó" faarccal, Allison Tranquilli, az ausztrál mindenes - aki 8 ponttal járult hozzá a diadalhoz - pedig elhárított magától minden érdemet: "A csapat győzött, nem én..."

Rátgéber, a mágus minősítésre feltétlenül rászolgáló mester egy ice tea mellett taglalta a Bourges-ban történteket. "Amikor 16 ponttal elhúztunk, eldőlt a meccs, jóllehet a végén három pontra felzárkóztak a franciák, de nem volt labdájuk az egyenlítéshez. Ugyanis a kellő pillanatokban Branzova és Szakács is bevert egy-egy triplát" - mondta a szakvezető.

- A játékvezetéssel nem akadt gond?
- Nem, mert nem adtunk rá lehetőséget. 16 pontos vezetésünk után nem érezték úgy a bírók, hogy érdemes lenne segíteni a házigazdákat.

- Az idegenbeli siker azt jelenti, hogy a pénteki, pécsi visszavágó csak puszta formaság?
- Alig hinném, és remélem, a lányok sem gondolják így. Mert ha igen, akkor az nagyon nagy baj lenne.

- Azzal egyetért, hogy a mai Bourges nem azonos a három-négy évvel ezelőttivel?
- Természetesen, és általában is igaz, hogy manapság nincsenek olyan csapatok az Euroligában, mint pár évvel ezelőtt. Csapatot mondtam, nem játékost, és nem véletlenül. Mert sztárok - főleg amerikaiak - számolatlanul szerepelnek a gazdag együttesekben, csak éppen ezek nem csapatok, mert évről évre teljesen átalakulnak. Mi viszont, azt hiszem, éppen a csapatjátékunkkal tudunk versenyben maradni.

- Centerek terén a Pécs nem áll igazán jól, bár a kipróbált sztár bolgár Branzova mellett Keller lassan klasszissá növi ki magát, és Ambrus is megteszi a magáét...
- Némi halvány reménysugár az Egyesült Államokból: a súlyos térdsérüléssel bajlódó és hazautazott Chantelle Anderson - akivel folyamatos "forró drót" kapcsolatban állunk - szépen gyógyul, és abban az esetben, ha bejutunk a Final Fourba, akkor számítunk a játékára. De csak a négyes döntőben, a bajnoki rájátszásban már nem. Egyébként ígéretünk van a Westeltől, hogy a cég finanszírozza a négyes döntő megrendezését, így hát hazai pályán játszhatnánk. Természetesen akkor, ha pénteken is győzünk...

Ch. Gáll András