Vágólapra másolva!
Mindössze pénzbüntetést kapott a Hypo Niederösterreich nőikézilabda-csapatának vezetőedzője, Martin Matuschkowitz és az együttes játékosa, Simona Spiridon, miután a Magyar Kézilabda Szövetség fegyelmi bizottsága megvizsgálta a Vasas elleni mérkőzést követő botrányt.

Január 25-én, a 24-21-es Vasas-győzelemmel zárult Hypo elleni bajnokit követően botrányos jelenetek zajlottak a Fáy utcai sportcsarnokban. Televíziós és fényképfelvételek tanúsága szerint Gunnar Prokop, a Hypo mindenhatója hátsó felét mutatta a szurkolóknak, majd erre válaszul leköpték, mire az osztrák csapat játékosai és vezetői felmásztak a nézőtérre, és verekedésbe keveredtek a Vasas-szimpatizánsokkal.

A tévéfelvétel tanúsága szerint Martin Matuschkowitz, a Hypo edzője egy ásványvizes palackkal úgy vágta fejbe a dühöngő szurkolót, hogy az üveg berepült a pályára, de a román Spiridon és az ukrán Sinkarenko, azaz az osztrákok légiósai sem maradtak ki az adok-kapokból.

Először a versenybizottság február másodikán a Vasas ügyében hozott ítéletet, és 110 ezer forintos büntetés mellett kötelezte, hogy a következő bajnokin a biztonsági személyzet létszámát 9-ről 15-re emelje.

A Magyar Kézilabda Szövetség Fegyelmi bizottsága február 10-én foglalkozott az üggyel, s dr. Kersch Ferenc elnök vezetésével a következő ítéletet hozta.

"Az MKSZ Fegyelmi Bizottsága a 2004. január 25-én lejátszott Vasas SC - Hypo NÖ NB I-es női mérkőzés utáni rendbontás ügyében a Hypo NÖ edzőjével, Martin Matuschkowitzcal és egyik játékosával, Simona Spiridonnal szemben folytatott le fegyelmi eljárást.

Angliai példa
Két angol futballpélda bizonyítja, a szigetországban súlyosabban büntetik a rendbontásokat. A legfrissebb eset, hogy örökre kitiltották a Leicester City labdarúgócsapatának stadionjából azt a szurkolót, aki az Aston Villa ellen 5-0-ra elveszített bajnoki mérkőzésen saját kapusával verekedett össze. A drukker ezentúl be sem teheti a lábát a létesítménybe.
Sokkal szemléletesebb példa Eric Cantona esete, aki 1995. január 25-én kungfu-rúgással tett ártalmatlanná egy Crystal Palace-szurkolót, aki őt becsmérelte. Büntetése 20 ezer font és kilenc hónapos eltiltás lett.
A Bizottság 2004. február 10-én megtartott tárgyalásán mindkét személynél megállapította fegyelmi vétség elkövetését, és ezért az edzőt 200 000 (kettőszázezer) forint, a játékost pedig 100 000 (egyszázezer) forint pénzbüntetéssel sújtotta. A határozatokkal szemben 15 napon belül van helye fellebbezésnek, tehát azok nem végrehajthatók

Érdekesség, hogy az osztrák sajtó agyonhallgatja az esetet, eddig mindössze Matuschkowitz szólalt meg egy rövid vélemény erejéig, s közölte, megvédi magát ez ügyben, hiszen a teremben az incidens idején sem rendőrök, sem biztonsági emberek nem voltak.

Osztrák információk alapján a Hypo a jövőben is szívesen szerepelne a magyar bajnokságban. Prokopp mindössze azt szeretné érvényesíteni, ne mindig magyar bírók fújjanak mérkőzéseiken, ugyanis "az ő szemléletük nem mindig objektív".

"Elvileg a jövőben is szívesen szerepelünk a magyar bajnokságban, feltétel, hogy ezek a változtatások bekövetkezzenek" - mondta a Hypo-főnök a sport1.at-nek nyilatkozva.