Vágólapra másolva!
Perez Carlos nélkül is veszélyes ellenfélnek tartja a magyar férfikézilabda-válogatottat Claude Onesta francia szövetségi kapitány. A szlovéniai Európa-bajnokság keddi első középdöntő-fordulójában a két együttes egymás ellen bizonyíthatja be, melyikük a jobb. A mérkőzésre Ljubljanában, délután fél 5-kor kerül sor.

Pincési László helyszíni tudósítása Ljubljanából

Kedden fél ötkor Franciaország ellen folytatja szereplését a magyar férfikézilabda-válogatott, amely a középdöntő 2. csoportjában az élről vág neki az előtte álló három mérkőzésnek. A helyszín ezúttal nem Celje, hanem a szlovén főváros, Ljubljana lesz, ott is a legendás Tivoli, amelyben 7000 néző előtt olyan nagy sikerű sportágakban rendeztek világ- és Európa-bajnokságot, mint a jégkorong, a kosárlabda, az asztalitenisz vagy a súlyemelés.

Ha súlyt most nem is kell emelnie Skaliczki László tanítványainak, Franciaország kőkemény ellenfélnek ígérkezik. Az Eb-k történetében ugyan mindössze negyedik helyig vitte a gárda (azt éppen a "szomszédban", Horvátországban, négy évvel ezelőtt), Claude Onesta fiaiban az előző világbajnokság bronz- és a három évvel ezelőtti vébé aranyérmesét tisztelhetjük.

Hatan sikerrel előselejteztek
A 2005-ös tunéziai férfi kézilabda-világbajnokság európai előselejtezőjéből Görögország, Lettország, Szlovákia, Norvégia, Olaszország és Macedónia jutott tovább. A címvédő Horvátország mellett a jelenleg zajló szlovéniai Európa-bajnokságról a legjobb három helyezett automatikus résztvevője a vb-nek. A kontinenstorna további 12 szereplőjét, valamint a most továbblépő pótselejtezős együtteseket összesorsolják, és a május-júniusi kilenc párharc győztese is vb-induló lesz.
(MTI)


A magyar válogatott eredményei azonban óvatosságra intik Onesta mestert is, aki a francia AFP hírügynökségnek nyilatkozva veszélyes ellenfélnek titulálta a keddi riválist.

"A magyar csapat már nem az életéért küzd, számukra örömünnep az Európa-bajnokság. Éppen ezért nem is okoz különösebb gondot számukra egyik legjobbjuk, Perez Carlos hiánya, hiszen akad más megoldás. Nagyon veszélyes csapat, tele tapasztalt játékosokkal és egy jól sikerült világbajnokság élményével. Figyelembe véve a Veszprém és a Szeged nemzetközi kupasikereit, ez egy veszélyes csapat" - vélte Onesta.



Ennyire persze kár előre szaladni, hiszen kedden a galloknak még előbb a magyarokkal kell megküzdeniük, a mérkőzés játékvezetője a dán Boye, Jensen kettős lesz. Az a duó, amelyről kellemes és kellemetlen élménye is lehet a csapatnak: a tavalyi, portugáliai világbajnokságon ugyanis szintén a középdöntő első meccsét fújták nekünk, s Svédország ellen 33-32-es vereséget szenvedtünk. Majd egy nappal később ismét ők dirigáltak, a akkor Szlovénia ellen 28-25-re nyertünk.

"A Celjében elért eredményekre lehet alapozni. Az eredeti célkitűzés a legjobb nyolc közé kerülés volt, ehhez talán egy siker is elegendő. De miért kellene ennyivel beérnünk?" - nyilatkozta Skaliczki László. A franciák elleni mérleg egyébként egészen jó: 25 mérkőzésből 15-ször nyert Magyarország, s 2 döntetlen mellett mindössze 8 vereséget szenvedett (a gólkülönbség: 583-511).