Vágólapra másolva!
A tavalyi bajnoki döntő "visszavágóján", nagyon izgalmas hajrában 70-69-re nyert a Marc-Körmend férfikosárlabda-csapata a Kaposvár ellen, s az alapszakasz első körét az ötödik helyen zárta. A mérkőzés legeredményesebbje a vendégek irányítója, a húszpontos Simon Balázs lett.

Férfikosárlabda-bajnokság, 13. forduló:
Marc-Körmend - Kaposvári KK 70-69 (23-13, 21-21, 15-14, 11-21)
Körmend, 1800 néző
vezette: Bodnár, Pálla
pontszerzők: Trummer 17/9, Ike 14, Mujanovics 12/3, Lóránt 8, Nixon 7/3, Vavra 6, Keresztes 2, Ferencz 2, Kutasi 2, illetve Simon 20/3, Trepák 12, Varga R. 8/6, Szőke 8/3, Dénes 7/3, Ivkovics 6, Filipovics 4, Jurgilas 4.

Az alapszakasz első körének utolsó fordulóját rendezik a hét végén a férfikosárlabda-bajnokságban, a nyitótalálkozón a Marc-Körmend együttese a Kaposvárt fogadta. A mérkőzés gyakorlatilag a tavalyi bajnoki döntő visszavágójának számított, akkor a Körmend idegenben szerezte meg az aranyérmet, a közönség nem is hagyta ki a lehetőséget, hogy ezen (kár)örömöt megossza a vendégcsapat szimpatizánsaival.

A hazai együttesben a sérült Grebenár Péterre nem számíthatott Zsebe Ferenc vezetőedző, ott volt viszont a csapatban az az amerikai Lee Nixon, akiről az a hír járta, nem tér vissza a vasi kisvárosba. A vendégeknél két kulcsjátékossal akadtak problémák: Dzunics Braniszlav gyakorlatilag négy hónapja nem lépett pályára sérülése miatt, míg Sztojan Ivkovics arc- és homloküreg-gyulladással bajlódott, játékán ez érződött is.

A bajnok otthonában eddig csak egyszer nyert a somogyi csapat, s ezúttal sem kezdte lehengerlően a találkozót. Pedig a lehetőség adott volt az első öt percben, ugyanis a hazaiak szokásos taktikája eleinte nem vált be, zsinórban három triplakísérlet is kimaradt. Ám a másik oldalon is borzalmas volt a helyzetkihasználás, Ivkovics és Simon közeli tempója lejött a gyűrű tövéről, csupán Varga Roland tartotta a lelket csapatában két hárompontosával (6-6).

A mérkőzés ezen szakaszában a Körmend is inkább egyéni játékból ért el kosarakat, Ike és Nixon élt a pályán, az első negyed 23-13-as hazai előnnyel ért véget. "Nagyon drága minden labda, nem tudunk nyerni, ha kihagyjuk a ziccereket! Csúszni-mászni kell, ahogy ők is teszik" - harsogta a szünetben Kmézics Zorán, a Kaposvár szakvezetője.

A második tíz perc elején megugrott a Körmend, most már beakadt néhány távoli dobás is. Az, hogy 29-16-nál nem a különbség miatt tombolt a közönség, csakis Ivkovicsnak volt köszönhető, aki laza közelharc során leterítette Lórántot - a közönség néhány idegesebb tagja pedig a parketton próbált elégtételt venni a kedvencen esett sérelmen.

A helyzet szerencsére stabilizálódott, ám ahelyett, hogy a Körmend növelte volna előnyét, Simon és Dénes összekapta a Kaposvárt, s a félidőre, ha nem is csökkent, de nem is nőtt a csapat hátránya (44-34).

Szünet után Ivkovics büntetőkből megszerezte első pontjait, Simon majdhogynem a félpályáról betalált, máris 44-41-re alakult az eredmény. Megijedt a Körmend, Trummer gyorsan dobott két nyugtató triplát, 53-41-nél már Kmézics edző kérhetett időt az idegbaj határán. Az utolsó negyedet 59-48-as előnyről kezdte a hazai együttes, ám a Simon vezette vendégek nem adták fel. Dénes háttal dobott ziccerét követően 62-56-ra alakult az állás, majd Szőke és Trepák következett, az utolsó hat percre három pontocskára olvadt a különbség (62-59).

A végveszélyre visszajött az addig 15 pontot dobó Trummer, de ő sem tudta megakadályozni a hazaiak összeomlását. A negyed elején még meglévő 11 pontos előny rohamosan olvadt, bár két perccel a lefújás előtt Ike büntetőivel 68-62-nél még mindig megnyugtatónak tűnt a körmendi előny, az utolsó másodpercek hajmeresztő izgalmakat hoztak.

Előbb Trummer vágott be két egypontost (70-65), erre Trepák, majd Simon is egy-egy ziccerrel válaszolt. Maradt 17 másodperc, s a labda a hazaiak kezén vándorolt, ám Trummer elveszítette a játékszert. Ekkor már a játékvezetők sem avatkoztak közbe, egy fault-gyanús szituációt követően Simon még eleresztett egy tempót, ami lecsorgott. Maradt a 70-69-es eredmény és a körmendi örömtánc.

Pincési László