Vágólapra másolva!
Kedd este 17 órakor megkezdődik a nőikézilabda-világbajnokság csáktornyai csoportköre is, a nyitómérkőzést éppen Magyarország vívja az ismeretlen erőből álló Elefántcsontpart ellen.

Még mielőtt megkérdeznénk, mit is keres Elefántcsontpart a legjobbak között, el kell mondani, a közép-afrikai ország nem teljesen ismeretlen, olyannyira nem, hogy hat éve, 1997 nyarán még junior nőikézilabda-világbajnokságot is rendezett 17 csapat részvételével, Abidjan és Yamoussoukro városaiban végül Dánia lett az első, megelőzve Oroszországot és Romániát, a magyarok a 10., a házigazda afrikaiak pedig az utolsó előtti, 16. helyen zártak.

A magyarok ráadásul már találkoztak is keddi ellenfelükkel, még az 1997-es világbajnokságon, akkor 33-21-re győzött együttesünk. Az afrikaiak viszont okoztak még bajt, hiszen Románia például mindössze 28-26-ra tudott nyerni ellenük, míg Algéria és Uruguay ki is kapott, így a fekete kontinens képviselői nyolcaddöntőt játszhattak Oroszországgal, s végül 11-11-es félidőt követően 28-20-ra kaptak ki.

1999-ben a norvégiai vébén is szerzett győzelmet az együttes, akkor Ausztria mindössze nyolc (32-24), Ukrajna pedig kilenc góllal (29-20) tudta megverni Elefántcsontpartot, amely utolsó csoportmeccsén aztán 32-17-re elgázolta Kubát

Szegény afrikaiak vb-kezdete egyelőre nem sikerült túl jól, hiszen a gárda 24 órával első mérkőzése előtt még Horvátország közelében sem volt. A szervezés persze nem zavarta Gueu Michel sportminisztert, aki a helyi Fraternité Matin című napilapban azt nyilatkozta, a franciaországi felkészülés a vereségek ellenére jól sikerült, s reméli, a világ egyik legjobb csapata, Magyarország ellen is jó meccset vívnak majd honfitársai.

A csoportunkban ma még Szlovénia-Kína és Dánia-Németország meccsekre kerül sor, így estére okosabbak leszünk, vajon milyen ellenfelekre is számíthatunk a hét során. Az A csoportban a Franciaország-Spanyolország meccset előzi meg nagy érdeklődés, a B-ben a világbajnoki címvédő Koreával csap össze, a C csoport slágerét a Norvégia-Ukrajna mérkőzés szolgáltatja.

Pincési László