Vágólapra másolva!
Fodor Sándor, a Marc-Körmend férfikosárlabda-csapatát működtető kft. ügyvezető igazgatója csütörtökön, Trevisóban aláírja azt a hosszú távú együttműködést, melynek keretében az olasz Benetton Treviso és a vasi klub kölcsönösen előnyös feltételek mellett segíti egymást.

A Benetton (legnagyobb ászai az amerikai Tyus Edney, Trajan Langdon, a spanyol Jorge Garbajosa, valamint az olasz Niccola Pittis és Denis Marconato, edzője Ettore Messina) a földrész egyik óriása a sportágban, jelenleg is ott van az Euroliga négyes döntőjében, ahová veretlenül jutott be, egyetlenként a mezőnyben.

Másfél éve vette fel a kapcsolatot egymással a két klub, amikor egy körmendi küldöttség az olaszországi Veneto tartományban járt. A kapcsolatfelvétel első kézzel fogható megnyilvánulása Németh István Trevisóba szerződése volt - más kérdés, hogy a Körmend és a magyar válogatott kiválósága kevés szerepet kapott az olasz sztáregyüttesben, ezért - bár összesen három évre szól a szerződése - nemrégiben kölcsönbe visszaérkezett Körmendre, hogy játéklehetőséghez jusson.

Ugyancsak ötéves szerződést kötött a Benettonnal Lóránt Péter, ez a 17 éves, 206 centis reménység, aki - pesti létére - jelenleg a Körmendben játszik, s csak akkor "rendeli magához" a Benetton, ha kicsit idősebb lesz, és szóhoz juthat az olaszok felnőtt együttesében.

"Maurizio Gherardinivel, a Benetton általános igazgatójával írom alá holnap a szerződést" - mondta elutazása előtt Fodor Sándor. "Ennek keretében megkapjuk a Benetton remekül működő, jól bevált juniorprogramját, s ezen know-how felhasználásával, az olaszok anyagi segítségét élvezve a közép-kelet-európai régió utánpótlás-nevelési központja leszünk. Szerbiából, Horvátországból, Szlovákiából hozunk Körmendre tehetséges, 14-20 év közötti fiatalokat, akik közül a legígéretesebbek idővel tovább mennek Trevisóba, hiszen a Benettonnak - a szerződés értelmében - opciós joga lesz a legjobbakra."

Fodor még elmondta, hogy Körmend mindig is az utánpótlás-nevelés fellegvára volt, ami részben kényszerű vállalás is, hiszen a klubnak nincs pénze sztárok megvásárlására.

A Körmend jelenleg 2-0-ra vezet a ZTE elleni, három nyert meccsig tartó magyar bajnoki negyeddöntőben.

Ch. Gáll András