Vágólapra másolva!
Utánpótlás-nevelés terén akár bajba is kerülhet a Győri ETO KC kézilabdaklub, amennyiben a háttérbázisául szolgáló Balázs Béla Általános Művelődési Központ is az iskolabezárás egyik áldozatává válik. A felnőtt és korosztályos válogatottak tömkelegét nevelő intézményt ugyanis összevonják egy másik iskolával, s még nem tudni, a szimbiózis milyen hatással lesz a kézilabda-tagozatos osztályokra.
Forrás: MTI
A fotexes Iváncsik Gergő is Győrből indult Fotó: MTI

Az iskolabezárási hullám egyik fő állomása Győr, ahol a hírek szerint március 7-én újra tüntetnek a győri szülők a városi iskolák megszüntetése, átszervezése ellen. A demográfiai apállyal megmagyarázott változtatások komolyan érintik a Balázs Béla Általános Művelődési Központot (BBÁMK) is, amelyben kézilabda-tagozatos általános iskola működik, amely az ország legjobb utánpótlás-neveléssel büszkélkedő Győri ETO KC háttérbázisa. Az utóbbi évek során évek óta olyan tehetségek kerültek ki az edzők kezei közül, mint Pálinger Katalin (Dunaferr), Görbicz Anita, Jókai Nóra, Mörtel Renáta, Petróczi Viktória (Győri Graboplast ETO) vagy az Iváncsik testvérek. Hogy mi lesz a kézilabda sorsa? - ennek jártunk utána.

"Minden törekvés arra irányul, hogy a kézilabda-tagozatos osztályokat együtt tartsuk, s ez nem könnyű feladat. A jelenlegi helyzet szerint a diákok a szomszédos általános iskolába kerülnének át. A legnagyobb gond a teremkapacitás. Elviekben persze jobb feltételek közé kerülünk, hiszen az új helyen 40x20-as pályán játszhatunk, szemben a 16x36-os eddigi lehetőségekkel. A baj, hogy a Krúdy gimnáziummal közösen használhatnánk, s egyelőre úgy néz ki, nem kapjuk meg a kellő tornatermi időt. Hat csapatunknak napi hatórányi edzésre lenne szüksége, a jelen helyzet szerint viszont csupán három órát kapnánk, a másik háromra pedig lehet, vissza kellene mennünk a Balázsba. Faramuci helyzet, hiszen minek megyünk vissza oda, ahonnan egyszer már elköltöztünk? Ráadásul a terem négy részre osztható, s ha nem a két végébe kerülünk, még kaput sem látunk. Nem beszélve arról, hogy nem mindig egykapus játék folyna. Heti öt testnevelés óránkból eddig egy úszás volt, hiszen rendelkeztünk medencével, most mindezt át kell szervezni" - vázolta fel érdeklődésünkre a helyzetet Konkoly Csaba, a sportkör vezetője.

- A jelen helyzetben százalékosan mennyi esélyt lát arra, hogy megoldódik a probléma?
- Hatvan-hetven százalékot.

- Mi az oka a 30-40 százaléknyi bizonytalanságnak?
- A szülők elbizonytalanodtak, jóformán pánikhangulat tört ki, s egyáltalán nem biztos, hogy ezentúl az lesz a legfontosabb, hogy a gyermek kézilabdázzon, hanem hogy megnyugtató körülmények között járhasson iskolába. Akadt példa arra, hogy abból az iskolából érkezett át hozzánk tanuló, ráadásul örömmel, ahová most vissza kell mennie. A legfontosabb, hogy a szülőkkel is közös nevezőre jussunk, mert ha korcsoportonként egy-két-három játékosunk elmegy, azaz kiesik, akkor csapatjáték lévén az együttes megsínyli a dolgot. Arra pedig esély sincs, hogy a Balázs Béla ÁMK megmaradjon számunkra, hiszen szeptembertől már nem szerepel a költségvetésben.

Győr büszkesége: Görbicz Anita

Megkerestük Vanyus Attilát, a Győri ETO KC elnökét is, aki nem látja ennyire borúsnak a helyzetet. "A dolgom annyi volt az ügyben, hogy a politikát kihagyva kizárólag sportszakmai szempontokat vizsgálva segítsem a klubot. A legfontosabbnak tartottam, hogy sporttagozat jövője biztosítva legyen, s úgy tűnik, ha igényeinket valóban teljesítik, akkor még jobb körülmények közé kerülnek a kézilabdások. Az általános iskola negyedik osztályától kezdve mindenki átkerül, minden edző folytathatja a munkát, s végre normál méretű tornateremben tarthatjuk az edzéseket. Sajnos, a gyereklétszám egyre csökkent, most viszont nagyobb létszámból meríthetünk" - mondta Vanyus Attila.

- Mennyi esélyt lát arra, hogy a felvázolt koncepció lép életbe?
- A közgyűlés március közepén lesz, de gyakorlatilag már eldöntöttnek lehet nyilvánítani ezt a felállást.

Természetesen megkérdeztük a másik felet is, s Kun András alpolgármester úr készségesen válaszolt, illetve először visszakérdezett. "A jelenlegi helyeztben úgy tűnik, az adott kézilabda-tagozatos osztályok együtt maradnak, az edzők ugyanazok lesznek, a feltételek gyakorlatilag nem változnak, sőt, mivel az iskola létszáma megduplázódik, több gyerek közül lehet válogatni - kérdem én, mi a probléma? Nincsen gond, tudjuk magunkat ahhoz az elképzeléshez tartani, hogy minden együtt maradjon, a végső döntés április elsején születik meg ezzel kapcsolatban" - nyilatkozta a város oktatásért és sportért felelős alpolgármestere.

Pincési László