Vágólapra másolva!
Hatalmas csatában, rendkívül izgalmas mérkőzésen aratott megérdemelt, egygólos győzelmet a Győri Graboplast ETO nőikézilabda-csapata, amely a bajnok Herz-FTC otthonában is győzni tudott, s fellépett a dobogó második helyére.

nőikézilabda-bajnokság, 18. forduló:
Herz-FTC - Győri Graboplast ETO KC 29-30 (16-17)
Kőbányai út, 1500 néző, vezette: Oláh, Szélecz
gól: Mravikova 7, Farkas 7/6, Lőwy 5, Siti E. 4, Uhrakova 3, Kirsner 1, Tóth T. 1, Pádár M. 1, illetve Mehlmann 6, Lovász 6, Nitescu 5, Mörtel 4/2, Görbicz 3, Vérten 3, Dokic 2, Temes 1/1
hetes: 7/6, illetve 6/3
kiállítás: 4, illetve 12 perc

Amikor tavaly október ötödikén a Győri Graboplast ETO nőikézilabda-csapata 35-25-re elpáholta a bajnoki címvédő Herz-FTC-t, a fővárosi együttesnél komoly büntetéseket, sőt, még ennél is komolyabb szankciókat helyeztek kilátásba. A hírek szerint több játékos is ultimátumot kapott, amelynek lényege, vagy javul a teljesítményük, vagy a klub megválik tőlük. A dorgálás úgy tűnt, használt, hiszen a csapat összekapta magát, majd immár az újesztendőben a Bajnokok Ligájában is jól rajtolt. A megtorpanást a Dunaferr elleni súlyos, tizenkét gólos zakó, majd a Viborg elleni idegenbeli kudarc jelentette.

Így következett a Győr elleni rangadó, amelyen mindkét csapatnak komoly volt a tét. A Fradi számára kötelező volt a győzelem, hiszen hazai pályán ez a minimum, no meg a bajnoki rájátszásba sem mindegy, hogy a csapat pontot visz vagy sem a rangadókról. A Győr a hét közepén esett át edzőváltáson, érkezett Róth Kálmán, aki a játékoskeretet is felfrissítette pár juniorkorú kézissel, no meg impulzív viselkedésével kicsit felrázta az esztergomi vereség óta "tetszhalott" állapotban lévő együttest.

Kikaptak a győri női kézisek Esztergomban/sport/csapat/kezilabda/20030108kikaptak.htmlA nőikézilabda-NB I állása/sport/csapat/kezilabda/20030120anoikezilabdanb.html

A lelki felkészítés Győrött lehetett hatékonyabb, hiszen Uhrakova vezető gólját követően az ETO félelmetes tempóba kezdett, a kilencedik percre úgy harcolt ki 7-3-as előnyt, hogy Nitescu, majd Mehlmann révén is emberhátrányból vette be Sugár kapuját. Németh András nem is tudott mit tenni, időt kért, s felhívta csapata figyelmét a hibákra. "Nem ezt beszéltük meg, a védekezésben meg sem támadjuk az ellenfelet" - hangzott a feddés, ám ettől semmi sem változott. Olyannyira nem, hogy még a higgadt tréner is elvesztette a fejét, s 14-11-es győri vezetésnél, amikor a játékvezetők Lovász lökéséért (egyébként teljes joggal) büntetőt ítéltek, berohant a pályára, hogy számon kérje mindezt. Ilyen súlyos sportszerűtlenséget kézilabdapályán (de sehol máshol) nem engedhet meg szakvezető, ám úgy tűnt, a közjáték megtette hatását. A Fradi nagy rohanással, 12-15-ről feljött 15-15-re, Mravikova szélvészgyors elfutásai ellen nem volt orvosság. A félidei 17-16-os vendégvezetést Mörtel állította be az utolsó másodpercben elengedett bombájával.

A félidőben bizonyára nem kedélyes piknikezés folyt a hazai öltözőben, ennek ellenére a csapat továbbra sem találta meg a ritmust. A vendégeknél Lovász és Mehlmann is remekelt, Nitescu a legjobbkor találta meg sikeres közbelövéseit, így állandósult a háromgólos vezetés. A Fradi erejéből csak arra futotta, hogy 24-24-nél utolérje az ellenfelet, majd 26-25-nél Lőwy, 28-27-nél pedig Siti Eszter találatával rövid időre visszavegye a vezetést. A végjátékban aztán Lovász, majd fél perccel a játékidő vége előtt Mehlmann is betalált, így az összképet tekintve megérdemelt, 30-29-es győri győzelem született.

A Herz-FTC elvesztette tehát rangadóit a Dunaferr és a Győr ellen is, így gyakorlatilag a minimálisra csökkentette reményeit a címvédésre, annak ellenére, hogy a bajnokság vége még messze van. A zöld-fehéreknek számára a legfontosabb, hogy mielőbb rendezzék soraikat, hiszen szombaton sorsdöntő BL-mérkőzést vívnak Lipcsében. Egy újabb vereséggel akár nemzetközi álmaik is elúszhatnak.

További eredmények:
Túrkeve - Vasas 16-24 (9-12)
Vác - Esztergom 26-23 (12-10)

Pincési László