Vágólapra másolva!
Athéni tanácskozásán tizenegy európai ország huszonkilenc vezető vízilabda klubjának képviselője szándéknyilatkozatban rögzítette, hogy a sportág helyzetének erősítése és népszerűsítése céljából két hónapon belül létrehozzák saját nemzetközi egyesületüket. Az előkészítést hamarosan elkezdik, a legközelebbi egyeztetésre október végén Budapesten kerül sor, amikor a Honvéd lesz a vendéglátó.

Az összejövetelen sürgető igényként tárgyaltak a jelenlegi európai kuparendszer alapvető reformjáról, s számos más olyan változtatásról, amely a több mint száz éves sportágat a nézők és a média számára az eddiginél lényegesen vonzóbbá tenné.

A legnevesebb klubok közül képviseltette magát a görög fővárosban a legutóbbi BL-győztes Olimpiakosz Pireusz, az októberben kezdődő újabb sorozat egyik esélyese, Benedek Tibor csapata, az olasz Pro Recco, a korábbi ötszörös kupagyőztes jugoszláv Partizan Beograd, a tavalyi első horvát Jug Dubrovnik és a másik horvát élcsapat, a Mladost Zagreb. Magyarországról a BL-ezüstérmes magyar bajnok Honvéd, valamint a BVSC vezetői ültek tárgyalóasztalhoz, a szintén meghívott Vasas, Ferencváros és Újpest nem küldött ugyan senkit Athénba, de előzetesen egyetértésüket fejezték ki azokkal a célokkal kapcsolatban, amelyek szóba kerültek.

Megkezdődött a pólóbajnokság/sport/csapat/20020928papirforma.htmlA magyar válogatott már az olimpiára készül/sport/csapat/20020826amagyar.html

A tervezett nemzetközi egyesületnek bármely klub tagja lehet majd, aki a célokkal egyetért és hajlandó aktívan közreműködni a vízilabda felemelkedéséért. Miután csak Európában több, mint négyezer egyesületben pólóznak, a lehetséges tagok száma igen jelentős. A most lezajlott konferencia résztvevői megválasztottak egy előzetes szervezőbizottságot, amelynek tagja többek között az olasz vízilabda-legenda Eraldo Pizzo, a jugoszláv Igor Milanovic, a horvát Perica Bukic, s Bodnár Zsigmond, a Honvéd első számú irányítója is. Ő lesz a vendéglátó október végén Budapesten, amikor folytatják az egyeztetést. A tervek szerint az új egyesület november végén alakul meg, valószínűleg Nizzában.

Az Európai Úszó Ligát (LEN) a tanácskozáson Alphonse Angela, a vízilabda szakbizottság (TWPC) elnöke és Bertie Muscat főtitkár képviselte. Előbbi záróbeszédében örömmel üdvözölte a kezdeményezést, s kifejezte a TWPC együttműködési készségét és szándékát.