Vágólapra másolva!
A férfikosárlabda-NB I Tolna megyei negyeddöntőjének harmadik felvonásán az alapszakaszgyőztes paksiak hazai pályán kiköszörülték a csorbát: a vasárnap Dombóváron hosszabbításban elszenvedett vereség után ezúttal 30 pontos, kiütéses győzelmet arattak. A nap másik összecsapásán a Falco idegenben verte a címvédő Kaposvárt.

Atomerőmű SE - Dombóvári VMSE 105-75 (25-16, 33-17, 20-24, 27-18)
Paks, 700 néző
vezette: Bodnár, Király.
ASE: Mészáros Z. (8), Fodor G. (-), DAVIS (28/6), SITKU (17/3), Czigler (13). Csere: RAJKÓ (12/6), Fodor M. (4), Érsek (8/3), JURGILAS (10), Lőrincz (5/3). Edző: Fodor Péter, Hirth Attila.
Dombóvár: Puskás (13), Lee (14/6), JOVANOVIC (21/9), Vavra (5), Riley (12/3). Csere: Panta (-), BÓDI (8/6), Krasznai (2), Vojvoda (-), Balogh L. (-). Edző: Déri Csaba.
Az eredmény alakulása: 5. perc: 12-12, 9. p.: 23-16, 15. perc: 40-20, 23. p.: 67-41, 29. p.: 76-53, 34. p.: 93-60, 37. p.: 100-68.

A három nyert mérkőzésig tartó párharc állása: 2-1 az Atomerőmű SE javára.

Fodor Péter minden bizonnyal egy dombóvári kiruccanásnál kellemesebb elfoglaltságot is el tudott volna képzelni csütörtök estére. Az Atom mestere a párharc kezdete előtt - a legutóbbi megyei derbik alapján teljes joggal - úgy számolgatott: együttesének három mérkőzés is elegendő lesz az elődöntőbe jutáshoz. Ennek tükrében némiképp meglepő volt az ASE vasárnap elszenvedett 107-104-es veresége, a bekapott temérdek pontról nem is beszélve.

Fodor edző le is hordta fiait rendesen az arcpirító zakó után, ám hiába volt a feddés, a paksiak játéka a harmadik találkozó elején is igen csak akadozott. Öt perc alatt nem kevesebb, mint hat hazai kísérlet jött le a gyűrűről, még szerencse, hogy a dombóváriak vajkezű bedobói sem fogtak ki túl jó napot.

Előbb Lee, majd kétszer egymás után Jovanovic rontott triplát, így a negyed derekán döntetlenre álltak a felek. Fodor Péter nem is nézhette tétlenül fiai gyengélkedését, meglepetésre az ASE még sem a hazai, hanem fél perccel később, Déri edző időkérést követően támadt fel.

A paksiaknál a csereként pályára lépő Rajkó vált főszereplővé: labdát szerzett, büntetőt harcolt ki és a hárompontos vonalon túlról is pontosan célzott. A második negyedre Lee és Vavra helyett Bódi és Panta érkezett a dombóváriaknál, ám a frissítés nem jól sült el. Az Atom 8-2-es rohammal kezdett, s amikor Davis egy bejátszást követően látványos mozdulattal juttatta a gyűrűbe a labdát, elszabadult a pokol. A paksiak a játékrész közepéig rádupláztak ellenfelükre (40-20). Miközben a vendégeknél Lee csak a 18. percben szerezte első akciópontjait, az első negyedben szendergő Czigler feltámadt, s többek között a válogatott center találataival a szünetig jelentős előnyre tett szert az ASE.

A fordulást követően Puskás duplája adta meg az alaphangot, majd Lee gyors egymásutánban bevágott két triplával törlesztett valamit első félidei halvány teljesítményéért. A hazaiaknál Rajkó vette fel a kesztyűt, s ő is távolról talált be. A paksiaknak azonban nem volt szükségük a hármasokra, miután uralták a palánkok alatti légteret, és biztos helyzetekből elért duplákkal őrizték előnyüket, miközben szurkolóikat is kiszolgálták.

A csereként pályára lépő Jurgilas például két alkalommal is látványosat zsákolt. A Dombóvár ugyan megnyerte a harmadik negyedet, ám ez csak sovány vigasz volt a vendégeknek, akik ezúttal meg sem közelítették vasárnapi formájukat.

Az utolsó tíz percben Davis pihenőt kapott, ám hogy nem hűlt ki a kispadon töltött négy perc alatt, azt visszatérte után mindjárt egy duplával, majd egy triplával bizonyította. A századik paksi pontot a saját nevelésű fiatal Lőrincz szerezte, aki a hárompontos vonalon túlról süllyesztette el a labdát a dombóváriak gyűrűjében.

Az utolsó két percben már mindkét oldalon a második sor kapott lehetőséget, így különbség már nem változott.

Fodor Péter: "Az első negyed derekától elkaptuk a ritmust, s ezt követően pontosan és eredményesen játszottunk. Innen szeretnénk folytatni."

Déri Csaba: "Nagyon hamar eldőlt a mérkőzés. Ezt követően már mindenkinek lehetőséget adtam, hogy csütörtökön pihenten tudjuk felvenni a harcot az atomosokkal, s ismét visszajöhessünk Paksra."


Kaposvári Klíma-Vill KK - Falco KC-Szombathely 90-101 (23-21, 23-19, 27-21, 17-40)
Kaposvár, városi sportcsarnok, 1000 néző
vezette: Harsányi, Kékesi.
Kaposvár: Simon (23/9), Brown (15/3), Szőke (8/6), Ivkovic (18), Bukva (13). Csere: Filipovics (5), Bencze (8/6), Varga R. (-). Vezetőedző: Földi Sándor.
Falco: Kálmán (23/9), Alexe (31/15), Pankár (-), Tarle (15), Wiley (21/9). Csere: Gráczer (9/9), Borszéki (2), Sallay (-), Henrik (-). Vezetőedző: Zsoldos András.
Az eredmény alakulása: 4. perc: 7-8, 7. perc: 12-17, 13. perc: 27-30, 17. perc: 40-35, 23. perc: 53-44, 27. perc: 62-52, 33. perc: 78-69, 35. perc 80-80, 39. perc: 87-91.
Kipontozódott: Wiley (a 35. percben).
Jók: Brown, Simon, Ivkovics, Szőke, illetve Alexe, Kálmán, Wiley, Gráczer.

A somogyiaknál a sérült Dzunics még mindig csak civilben ücsörgött, míg Brown a kezdőben kapott lehetőséget. Bencze pedig a cserepadon várt bevetésre készen.

Az amerikai hamar igyekezett meghálálni Földi edző bizalmát, hiszen ő szerezte a Klíma első találatát. Alexe és Wiley öt pontjára ugyancsak a Brown próbált válaszolni, és jókor jött Simon triplája is.

A folytatásban Alexe (ki más?) villant kétszer, s máris odalett a minimális előny. Hihetetlenül fásultan mozogtak a kaposváriak, a szabad labdák és az oly fontos lepattanók sorra Kálmánék kezébe kerültek. A jól játszó Brown húzta a kaposvári szekeret, aki rendkívül sokoldalúan, nagyon hasznosan kosárlabdázott. Tarle és Wiley pihenője miatt átmenetileg könnyebb helyzetbe kerültek Ivkovicék is, de nem tudtak élni a percekig tartó állapottal. Bencze triplája után pedig már Zsoldos edző kért időt 53-44-nél.

A hazai kórus hangosan skandálta a tízes különbséget Brown triplájánál, de az újabb lepattanócsatákat vesztő kaposváriak nem tudtak elszakadni a Falcótól. A zónára váltó vendégek sikerrel védték a somogyi akciókat, Kálmán pedig büntetőkkel lopta a különbséget.

Tucatnyi volt az előny a zárószakasz nyitányán, amikor valóságos rémálom kezdődött a hazaiak szempontjából. Az őrizetlenül maradó Alexe kegyetlenül bevarrt egy triplát. Aztán az utolsó tartalékokat mozgósító szombathelyiek valóságos szőnyegbombázás alatt tartották a kaposvári gyűrűt. Alexe és Wiley triplákkal már három pontosra csökkentette a hátrányt, Kálmán pedig egyenlített 80-80-nál.

A teljesen szétesően védekező somogyiak egyre nagyobb hátrányba kerültek, az utolsó tíz percben kilenc hármast szerző Falco pedig végül kicsikarta a számára oly fontos győzelmet és ezzel 2-1-re vezet a párharcban.

Földi Sándor: "Az utolsó tíz percben elherdáltuk mindazt az előnyt, melyet addig szereztünk. Néhány figyelmetlenség és a Falco kiváló távoli dobásai döntöttek. Megpróbálunk csütörtökön fordítani."

Zsoldos András: "Nagyon küzdöttünk, nagyon akartunk, és a végén bravúrokra is futotta erőnkből. Tudjuk, hogy a párharc még nem lefutott, számunkra a következő lesz a legnehezebb mérkőzés."

Körmend - Debreceni Vadkakasok 99-85 (23-28, 26-13, 24-24, 26-20)
Az állás: 2-1 a Körmend javára.

A párharc három győzelemig tart, a negyedik találkozóra csütörtökön kerül sor.

Fekete László, Balatoni Hajnalka

Korábban:

Fórum:

Magyar kosárlabda