Vágólapra másolva!
Kikaptak a rangadón Veszprémben a szegedi kézilabdázók, de egy másik meccsen is vesztésre állnak: a csapat leggólerősebb játékosát, a jugoszláv Nikola Eklemovicot honosítani akarják, de egyelőre csak várnak a hatóságok döntésre.

A csapatépítés egyetemen még nem oktatott válfaját honosították meg a hazai kézilabdaklubok: arra érdemes játékosoknak rövidebb-hosszabb idő alatt magyar állampolgárságot szereztek. Így játszhatott Radulovics Bojana már a magyar válogatottban olimpiai döntőt, s az ősszel szintén bemutatkozhat a nemzeti együttesben a Veszprém két kubai kézilabdázója, Carlos Reinaldo Perez és Ivo Luis Diaz.

A bajnok néhány hét alatt honosította a jugoszláviai Sterbik Árpádot is a szezon előtt - így fordulhat elő, hogy a találkozókon néha csak egyetlen "bennszülött" magyar van a csapatban. A sikerek mindenesetre egyelőre igazolják ezt a taktikát.

Most a szegediek is hasonló megoldással próbálkoznak: a három éve a Pickben szereplő Nikola Eklemovic ügyében már beadták a kérvényt, ám jó ideje csak várják az illetékesek döntését. "Nekünk nincsenek olyan kapcsolataink, mint a veszprémieknek, mi mindig csak azt a választ kapjuk, várjunk a sorunkra" - mondta érdeklődésünkre Kővári Árpád, a szegediek klubelnöke.

A 25 éves jugoszláv irányító-átlövő akár már a júniusi, Ukrajna elleni világbajnoki pótselejtezőn is pályára léphetne, hiszen az elmúlt három évben nem szerepelt a jugoszláv válogatottban. Ennek azonban már csak elvi esélye van, hiszen túl rövid az idő ahhoz, hogy valamennyi papír rendelkezésre álljon.

Szegeden azért is szorgalmazzák Eklemovic mielőbbi magyarítását, mert újabb jugoszláv érkezik a nyártól a Pickhez: a hírek szerint a válogatott kapusa, Saric lesz az új szerzemény.

Erdei Tamás

Korábban:

Fórum:

A kézilabda népszerűsége Magyarországon?