Vágólapra másolva!
Egy nap alatt három komoly nemzetközi kupameccs vár a magyar kézilabdacsapatokra. A Fotex-Veszprém férfi együttese hazai pályán Bajnokok Ligája-döntőt játszik a német Magdeburggal, míg a Herz-FTC Podgoricán, a Győri Graboplast ETO pedig Győrött próbálja meg kivívni a döntőbe kerülést.

1957 óta idén negyvenhatodik alkalommal adják át a férfi kézilabdázók legrangosabb serlegét. Magyar csapat először 1966-ban jutott a BEK-döntőbe, ám a német SC Leipzig legyőzte a Bp. Honvédot. A fővárosi együttes 1982-ben, egyedüli magyar csapatként, megnyerte a trófeát, akkor a svájci St. Gallent kettős győzelemmel múlta felül a Kovács László vezette gárda. A Fotex mostani ellenfele, a Magdeburg eddig három alkalommal jutott el a fináléig: 1977-ben az orosz MAI Moszkva ellen még veszített, de 1978-ban (a lengyel Slask Wroclaw ellen) és 1981-ben (a jugoszláv Ljubljana ellen) már győzött.

Az 1993-ban bevezetett Bajnokok Ligája óta a Fotex ötször játszott negyeddöntőt, de csupán idén sikerült még tovább, a legjobb négy közé jutnia. Ami nagy fegyvertény: az eddigi nyolc BL-idény során mindig spanyol csapat hódította el a serleget, idén viszont Pásztorék az Ademar Leónt és a címvédő Portland San Antoniót is legyőzték. A Magdeburg BL-történelme nem ennyire mozgalmas, viszont sikeres: a tavalyi első indulás során rögtön a döntőbe jutott.

"Óriási az érdeklődés, természetesen valamennyi jegy elkelt, ezért arra kérjük a szurkolókat, hogy csak azok jöjjenek a bejárathoz, akik belépővel rendelkeznek" - nyilatkozta Németh Csaba, a Fotex KC szakosztályvezetője a Veszprémi Naplónak, hozzátéve, a közeli középiskola pályáján egy hatszáz fős sörsátorban kivetítőn is meg lehet még tekinteni az összecsapást.

Ami a két csapat felkészülését illeti: a Fotex maga mögött tudhat egy tízgólos sikerrel megvívott dunaújvárosi rangadót, az ellenfél viszont nem büszkélkedhet legutóbbi bajnokin elért eredményével. A Lemgo legyőzése után ugyanis a TV Grosswallstadt 19-9-es félidőt követően 38-23-ra páholta el a bajnokot. Igaz, a csapat gyakorlatilag előre feltartott kézzel utazott el a mérkőzésre, hiszen a sztárok közül Oleg Kulesov és Gueric Kervadec egy percet sem játszott, de epizódszerep jutott a Sven Liesegang, Nenad Perunicic, Olafur Stefansson, Stefan Kretzschmar kvartettnek is.

A csoportmérkőzések során a két együttes tavaly november 25-én már összecsapott egyszer Veszprémben, akkor 24-20-ra a Fotex győzött. A találkozóra 14.15-ös kezdéssel vasárnap kerül sor, a találkozót a svéd Hansson, Olsson játékvezetői páros dirigálja.

A már emlegetett 1982-es esztendő nem csak a Honvéd sikere miatt volt hangos, akkor két napon belül a hölgyek BEK-győzelmét is magyar együttes, a Vasas szerezte meg. Idén is előállhatna ez a bravúr, de valljuk be, egyre kisebb az esélye. No, nem a Fotex, sokkal inkább a Herz-FTC női csapata miatt. Németh András tanítványai a hazai 32-32-es döntetlen után előny nélkül utaznak Podgoricára, márpedig a montenegrói városkában nemhogy győzni nem tudott még idén senki, a minimum vereség is hatgólos volt. A Fradi mellett az szólhat, hogy gyakorlatilag tét nélkül, felszabadultan eshet neki az összecsapásnak, és ha szerencséje van, akkor akár bravúrt is elérhet.

Emlékezzünk csak a Dunaferr jugoszláviai vendégjátékára, ahol a magyar bajnok a második félidő közepén még döntetlenre állt (igaz a végén kikapott 33-25-re). A Ferencvárosban Benyáts továbbra is sérült, az ellenfélnél viszont felépült az első találkozóról hiányzó, világbajnoki bronzérmes kapus, Paplacko. Reménykedhetünk még a történelemben is: két éve a Podgorica úgy esett ki az elődöntőből, hogy ljubljanai sikere után hazai pályán maradt alul a későbbi győztessel szemben. A találkozó vasárnap este 19 órakor kezdődik, vezeti a spanyol Breto Leon, Huelin Trillo kettős.

Nagyobb az esélye, de cseppet sincs könnyű helyzetben a Győri Graboplast ETO együttese, amely hazai környezetben készül a bravúrra. A fiatal együttes az idegenbeli mérkőzésen 27-22-re kapott ki a norvég Baekkelagets Oslótól, de hazai közönség előtt a hátrány ledolgozható. Nagy kérdés, hogyan tudja majd semlegesíteni a gárda az Oslo gólzsákját, a kinti találkozón kilenc gólt dobó Ausra Fridrikast, aki helyi értesüléseink alapján kisebb bordasérüléssel bajlódik. A csapat számára a sikeres szereplés nagy lökést, és talán új szponzorok felbukkanását is eredményezheti. A klub pénzügyi nehézségekkel küzd, idény végén kiárusítást tart, ennek első lépése Fridrikas távozása. Az osztrák válogatott átlövő már elfogadta, sőt alá is írta a dán Slagelse (Anja Andersen csapata) szerződésajánlatát.

Kapusposzton is lehet keresnivalónk: az első találkozó hősét, Esther Skibelundot eléggé hangulatkapusnak tartják. Az összecsapás vasárnap este 18 órakor kezdődik, a mérkőzést az izlandi Arnaldsson, Vidarsson kettős vezeti.

Pincési László

Korábban:

Fórum:

A kézilabda népszerűsége Magyarországon?