Vágólapra másolva!
Szuper Leventére vasárnaptól - amikor a Kína elleni, dunaújvárosi mérkőzéssel (20 óra) megkezdi menetelését a magyar jégkorong-válogatott a Divízió I-es világbajnokságon - óriási teher hárul: a szakma és a közvélemény a St. John Flames 22 éves kapusától várja, hogy besegítse együttesünket az ígéret földjére, az A csoportba. A fiatal sportolót - akit csütörtök este a Porsche Hungária a versenyek idejére megajándékozott egy vadonatúj Skoda Superbbel, a hazánkban most bemutatott luxusautóval - nyomasztja ez a teher.

Fotó: SZTÁR Sport
- Nem sajnálja, hogy kenyéradója, a Calgary Flames nem jutott be az NHL rájátszásába?

- Miként azt is, hogy Jarome Iginla, a Flames szupersztárja két fordulóval az alapszakasz befejezése előtt biztos gól- és pontkirálynak tekinthető 51 góllal és 95 ponttal?
- "Igi" eredményességének nagyon örülök, szerintem ő pillanatnyilag a világ legjobb jégkorongozója.

- Nocsak, ilyesmit azért könnyelműség kijelenteni. Nem azért mondja ezt, mert a klubtársáról van szó?
- Korántsem, jóllehet személyesen ismerem őt, és edzéseken számos alkalommal védtem neki. Mit mondjak, nem volt kellemes időtöltés: olyan erős a lövése, hogy a korong szinte átmegy a tenyeremen. De ugyanezt mondta Roman Turek és Mike Vernon, a csapat két rutinos, világhírű kapuvédője is.

- Mitől olyan jó Iginla?
- Attól, hogy fizikailag talán az NHL legfelkészültebb hokisa. Őrületesen gyors és erős, minden teszten az ő mutatói toronymagasan a legjobbak a csapatban. Persze nem ingyen kapja a sikert: kétszer annyit dolgozik, mint a többiek, edzés után még különórázik, ilyenkor nem egyszer ott maradtam vele, hogy védjem a lövéseit, pontosabban fogalmazva: megpróbáljam védeni.

- Önt tehát nem lepte meg a csatár idei kiugrása?
- Nem bizony. Hátborzongató arra gondolni, hogy Iginla még csak 24 éves, tulajdonképpen pályafutása elején jár. Az olimpián is az egyik legjobb volt az aranyérmes kanadai válogatottban. Az Iginla, Sakic, Yzerman sor szenzációsan hokizott, "Igi" volt az erő és a lendület, a 37 éves Yzerman az ész, Sakic pedig a zsenialitás.

- Az NHL kapusai között van önnek kedvence vagy példaképe?
- Igazi példaképem nincs. Dominik Haseket csodálom, mégsem őt tartom a legjobbnak, hanem Patrick Royt, a Colorado Avalanche kapusát. Szerintem idén is Stanley Kupa-győzelemre fogja vezetni a denverieket.

- És ön mire vezeti a magyar válogatottat?
- Jó hogy szóba hozta ezt a kérdést. Meg kell mondanom, nyomasztólag hat rám, hogy olyan cikkeket is olvastam, melyben azt írják: elég lesz, ha egy gólt ütnek a magyarok, az már a győzelmet jelenti, nekem ugyanis nem lehet gólt ütni. Ez badarság, ha Roy védené a kapunkat, az sem garantálná a feljutásunkat. Én is csak ember vagyok, aki esetleg hibázik majd, s ha nem is hibáznék, akkor is kaphatok gólt, gólokat. Tehát roppant nehéz lesz, s csak annyit ígérhetek, hogy tudásaom legjavát fogom nyújtani. Egyébként nem is lenne szabad védenem.

- Hogyhogy?
- Leszakadt, vagy inkább csak lóg egy porcdarab a bal térdemben, a sok spárgázástól alakult ki ez a sérülés, amit a vb után valószínűleg meg kell műteni. Most azonban nem számít a fájdalom, a vb idejére megfeledkezem a sérült térdemről. Aztán viszont rendbe kell hozni a rozoga ízületet, mert ősztől már a Calgary Flames-ben szeretnék védeni, nem pedig a kontinens túlsó oldalán, St. Johnban.

Ch. Gáll András

Korábban: