Vágólapra másolva!
A GYSEV-Ringa és a MiZo-Pécsi VSK is búcsúzott a nőikosárlabda-Euroliga küzdelmeitől , miután a két győzelemig tartó negyeddöntő harmadik mérkőzésén mindkét magyar gárda vereséget szenvedett. A soproniak a szlovák Ruzomberok, a pécsiek  a francia Valenciennes otthonában maradtak alul. 

Negyeddöntő, harmadik mérkőzés:
Ruzomberok (szlovák) - GYSEV-Ringa 98-78 (29-26, 24-16, 18-18, 27-18)
Rózsahegy, 4500 néző
vezette: Oprea (román), Brown (német)
Ruzomberok: BIELIKOVA 14/3, Bogojevic 7, MANDIC 42/9, Vesel 2, ALESSANDRA 17. Csere: Csikosova 5, PAVLICKOVA 11, Laskova, Ruzickova. Edző: Natalija Hejkova.
GYSEV: Bevilaqua, Zirkova 5, BALOGH 35/6, Kovacova 7, VILIPIC 14. Csere: Seres 2, Török, EÖRDÖGH 15/3, Dénes. Edző: Farkas Sándor.

Nem volt itt semmi probléma, a közel száz soproni szurkoló, aki kijött, be is ment a rózsahegyiek csarnokába. Alaptalanoknak bizonyultak a pletykák, amelyek szerint a szlovákok az összes belépőt eladták saját szurkolóiknak, volt jegy, csak némi "magyar felárat" kellett fizetni érte. Török Zoltán átadta az ígért szép virágcsokrot Natalia Hejkovának, és kezdődhetett az ütközet.

Remekül rajtolt a GySEV. Balogh távoli duplájára, Kovacova erőszakos betörés után szerzett kosarára, majd Zirkova szép tempójára az idegesen kezdő rózsahegyiektől csak Mandic tudott egy büntetővel felelni. Ezt követően Balogh és Vilipic is értékesített két büntetőt, de megtette ezt a másik oldalon a brazil vendégjátékos Alessandra is. Mandic előbb kosarat, majd labdát és újabb két pontot szerzett, amellyel fordított a Ruzomberok. A negyed közepén Balogh büntetőjével haladt a GYSEV, a rózsahegyieket pedig Alessandra tartotta versenyben. A negyed második felében villantak a soproni centerek, szlovák részről pedig jött két tripla. Ettől Balogh is kedvet kapott a triplavetéshez. A negyed végén sajnos Balogh tripláját nem adták meg a bírák, mert a gyűrűről felvágódó labda hozzáért a palánk tartószerkezetéhez.

A második negyed elején gyorsan megugrott 8 ponttal a Rózsahegy. A soproniak ekkor kidolgozták, de ki is hagyták helyzeteiket. Balogh talált be, majd következett Eördögh labdaszerzés utáni határozott, bátor ziccere. A negyed második felében Balogh újabb kosarát érvénytelenítették a játékvezetők. A negyed hajrájában Farkas Zirkovát próbálta ki irányítóposzton, sajnos nem jött be a húzás, kapkodás és eladott labdák jellemezték a GYSEV játékát.

A második félidő Lara Mandic jutalomjátékát hozta volt csapata ellen. A korábban Sopronban is szerepelt jugoszláv játékos képtelen volt hibázni, így hiába dobott jól Balogh, segített be neki időnként Eördögh és Vilipic, 10 pontnál közelebb nem nagyon tudott kerülni a GYSEV ellenfeléhez. Az utolsó percekben a soproniak siettették a támadásokat, de eredménytelenül, a hazaiaknak pedig minden bejött, így 20 ponttal nyert a Rózsahegy, és jutott az Euroliga négyes döntőjébe.

Natalija Hejkova: "Nagyon szép győzelmet arattunk, amely során az ellenfél mellett sok nehézséggel is meg kellett küzdenünk. Bogojevic a meccs elején megsérült, ekkor Alessandra tartotta a lelket a csapatban, szünet után pedig Mandic fan-tasztikusan játszott."

Farkas Sándor: "Gratulálok a Rózsahegynek, megérdemelten jutott a négyes döntőbe. A csütörtöki meccs után már úgy láttam, az egy eggyel megelégedett a csapat, és ez tükröződött is a játékosokon. Sokkal agresszívebb, gyorsabb volt a Rózsahegy, könyörtelenül kihasználta hibáinkat. Mandic káprázatosan játszott, mi pedig nem tudtuk kihasználni, hogy Bogojevic megsérült. A 20 pontos vereség ellenére azt mondom, ha légiósaink tudásuk 60-70 százalékát nyújtották volna, akár meg is nyerhettük volna ezt a meccset."

Valenciennes - MiZo-Pécsi VSK 63-56 (18-15, 13-9, 13-16, 19-16)
Valenciennes, 4 ezer néző
vezette: Latz (német), Tanatzis (görög)
Valenciennes: Béres 3, Lawson 12/6, Feaster 14/6, Sauret 8/6, Wauters 15. Csere: Fijalkowski 4, Le Drean 7/3, Edwards, Lesdema. Edző: Laurent Buffard
PVSK: Iványi 11/3, Csák 7/3, Sztyepanova 8, Tuvic 12/3, Károlyi 16/9. Csere: Pechova, Delmis 2, Keller. Edző: Rátgéber László
kipontozódott: Károlyi (34. perc), Csák (37. perc)
az eredmény alakulása: 2. perc: 1-5, 4. perc: 8-5, 17. perc: 31-21, 27.perc: 42-40

Az elején ráijesztettek a pécsiek a franciákra azzal, hogy 5-1-re vezettek. Utána azonban végig a házigazdáknál volt az előny, amely a második negyedben már 10 pontra duzzadt, köszönhetően annak, hogy akkor a MiZo-Pécsi VSK játékosai alig találtak be az ellenfél gyűrűjébe. Bár óriási ziccerek és büntetők maradtak ki, egyszer 2 pontnyira megközelítette a baranyai együttes a franciákat, egyenlítenie azonban nem sikerült. Hat és fél perccel a lefújás előtt a mezőny addigi legeredményesebbje, Károlyi kipontozódott, amivel nagy hátrányba került a pécsi csapat.

Izgalmasan alakult a hajrá. Csák is a kipontozódás sorsára jutott, a franciák kevésbé voltak idegesek a végjátékban, nem is tűntek annyira fáradtnak, ezzel nyertek. Győzelmük azt jelenti, hogy bejutottak az Euroliga négy legjobb csapata közé. A MiZo-Pécsi VSK vereségében döntő szerepe van annak, hogy a büntetők felét kihagyták a Rátgéber-tanítványok. Az orosz válogatott Sztyepanova sem tudta azt a produkciót nyújtani, mint Pécsett a második meccsen.

Botár László, Horváth László

Korábban:

Nem hiányzik a könyvtárából?

1006 kosárlabda játék és gyakorlat

Fórum:

Magyar kosárlabda