Vágólapra másolva!
Kettős győzelemmel, hihetetlenül magabiztos, BL-döntőre érett játékkal jutott a Bajnokok Ligája elődöntőjébe a Fotex-Veszprém férfikézilabda-csapata. A magyar bajnok a tavalyi spanyol aranyérmes Ademar Leónt 30-18-ra verte úgy, hogy már egy héttel ezelőtt is nyert öt góllal a kasztíliai városban.

Bajnokok Ligája negyeddöntő visszavágó:
Fotex-Veszprém - Ademar León (spanyol) 30-18 (11-7)
gól:
Saracevic 12, Diaz 5, Dzomba, Zsigmond, Iváncsik 3-3, Tóth J. 2, Pásztor, Éles 1-1, illetve Enterrios 6, Belaustegui 4, C. Rodriguez, Garcia 3-3, Perez 2
hétméteres: 3/3, illetve 8/4
kiállítás: 12, illetve 4 perc
továbbjutott: a Veszprém, kettős győzelemmel, 57-40-es összesítéssel.

Még soha ekkora érdeklődés nem volt a Fotex férfi kézilabdázói iránt, mint a vasárnap délutáni, Ademar Leon elleni BL-negyeddöntő visszavágója előtt. A veszprémi klub képviselőinek plusz lelátókat kellett felállítani, gyakorlatilag az elcsépelt frázis testet öltött: még a csillárokon is szurkolók lógtak. Az ok igen egyszerű volt: a klub fennállása óta először a Bajnokok Ligája-elődöntő kapujába érkezett, és hogy a kapu már félig nyitva is tátongott, arról Élesék egy héttel korábban Spanyolországban gondoskodtak. Akkor 27-22-re nyert a magyar bajnok, Hajnal Csaba ügyvezető igazgató nem véletlenül lelkendezett: "Leóni mérkőzésünk fontosságát tekintve csak az 1992-es, 93-as és 97-es KEK-döntőhöz mérhető. Azért is különösen értékes ez a győzelem, mert ötödször indulunk a Bajnokok Ligájában, de az elődöntőbe még egyszer sem jutottunk be. Most megvan rá az esélyünk, már csak mi ronthatjuk el. De még elronthatjuk."

A vendég spanyol együttesben meglepetésre nem kapott helyet a Pick-Szeged egykori válogatott átlövője, Bartók Csaba, aki már a hét közepén lejátszott Granollers elleni bajnokit is kihagyta sérülés miatt. "Sajnos a sérülésem a tegnapi edzésen kiújult, így nem tudtam vállalni a játékot" - nyilatkozta a magyar kézilabdázó, akire a hírek szerint jövőre már nem tart igényt a León, ellenben egy egyelőre meg nem nevezett hazai élcsapat minden bizonnyal szerződtetni fogja.

A találkozón mindössze hét percig bírta a lépést tartani a spanyol bajnok, ekkor még csupán 3-2-es előnyt mutatott az eredményjelző. Ekkor azonban beindult a veterán Saracevic, aki minden helyzetből tüzelt, régi fénykorát idézte, és végül tizenkét találattal zárta a mérkőzést. Elgondolni is hihetetlen, vajon honnan ennyi energia a tar átlövőben, aki vitathatatlanul a Fotex és talán a magyar bajnokság legjobb játékosa is. 6-3-nál ugyan időt kértek a spanyolok, de a hazai csapat elhúzott 10-4-re, majd kisebb hullámvölgyet is beiktatva 11-7-es előnnyel zárták a félidőt.

A második játékrészben Sterbik zseniális védései mellett Saracevic és Diaz góljai mentek élményszámba, az utolsó tíz percben már azt is megengedhette Zdravko Zovko, hogy a fiatalokat játszassa. Iváncsik Gergő és Tóth József remekül illeszkedett a "veteránok", Éles és Zsigmond mellé, így a 30-18-as siker teljesen megérdemelten alakult ki.

A Fotex kettős győzelemmel, 57-40-es összesítéssel jutott a Bajnokok Ligája elődöntőjébe, ahol a keddi sorsoláson a Portland San Antonio (spanyol), SC Magdeburg, Kolding (dán) hármasból kap majd ellenfelet.

Pásztor István (a Fotex balszélsője): "Maximális csapatmunka, tökéletes összhang - ez a továbbjutásunk záloga. Nagyon felkészültünk az ellenfélből, minden eshetőséget kielemeztünk, reméljük, még tovább fogunk jutni."

További eredmények:
Metkovic Jambo (horvát) - Portland San Antonio (spanyol) 22-27 (12-12)
továbbjutott: Portland San Antonio, kettős győzelemmel

Celje Pivovarna Lasko (szlovén) - Magdeburg (német) 25-28 (11-14)
tj: Magdeburg, 57-56-os összesítéssel

Kolding IF (dán) - Redbergslids IK (svéd) 30-27
tj: a Kolding 60-58-cal

Pincési László

Korábban:

Az elődöntő kapujában a Fotex és a Dunaferr

Fórum:

A kézilabda népszerűsége Magyarországon?